//

Швейцарській Гвардії – 505 років

22 січня у Ватикані Швейцарська Гвардія відзначила 505-річчя від дня заснування. Вже понад півтисячоліття вони вірно служать Папі. Командир гвардійців Урс Брайтенмозер назвав святкування «історичним і надзвичайно важливим моментом».

 

Офіційною датою "народження" Швейцарської гвардії вважається 22 січня 1506. Цього дня перші швейцарські гвардійці прибули до Риму. 150 молодих найманців з швейцарського кантону Урі під керівництвом капітана Каспара фон Зіленена вперше ввійшли на територію Ватикану і були зустріті Папою Юлієм II. В ті далекі часи Швейцарія була бідною країною і поставляла найманих військових. Тому швейцарські гвардійці охороняли спокій багатьох монархів Європи, проте сьогодні вони продовжують служити тільки у Ватикані. Не зважаючи на те, що швейцарські гвардійці були найманцями, вони героїчно захищали Ватикан від ворогів.

Цьогорічне святкування розпочалося урочистою Месою, під час якої гвардійці традиційно приклонились перед вівтарем на знак їх «честі і вірності». Після цього відбулася щорічна процесія на площі Св. Петра. На закінчення гвардійці організували урочистий банкет.

 

На даний час, до складу Швейцарської Гвардії входить 110 осіб. Вони відповідальні за охорону входів до Ватикану і папської резиденції. У співпраці з іншими силами безпеки Ватикану, гвардійці забезпечують особисту охорону Папи, де б він не був.

 

Наступною важливою подією, яку відзначатимуть гвардійці, буде згадка 6 травня 147-ми колег, котрі загинули, захищаючи папу Климента VII у 1527 році. Цей день буде ще важливішим, оскільки до складу Швейцарської Гвардії приєднаються нові члени, котрі складуть присягу на вірність папі на період служби мінімум 25 місяців.

 

За матеріалами CNA та Вікіпедії