//

З нагоди приїзду Папи мешканці прибрали Бенін. "Чудеса трапляються"!

Більшість бенінської преси захоплено пише про триденний Апостольський візит Папи Бенедикта XVI, що розпочинається сьогодні. Критичні думки випливають із ЗМІ, що представляють лівих.


Державна щоденна газети "La Nation" публікує на першій сторінці фотографію Бенедикта XVI. Усередині номеру поміщає звіт про успішну акцію прибирання Котону, найбільшого міста в країні, в якому Папа під час візиту проведе найбільше часу. "Ще ніколи запропонована урядом акція прибирання не увінчалися успіхом", – читаємо в газеті. – "Не можна заперечувати – чудеса трапляються". У "La Nation" немає жодного слова про велику вартість візиту, вжиті заходи безпеки, інформацію як дістатися до місця зустрічі з Папою. Газета пише про тільки про невдоволення торговців, які впродовж кількох днів змушені покинути свої вуличні кіоски, щоб Котон виглядав чистим.

 

Газета хвалить добру підготовку до візиту, плакати із зображенням Папи і ватиканського прапору на вулицях, а також членів єпископату Беніну. Цілих дві сторінки відведені для коментарів мешканців країни, які діляться своїми очікуваннями щодо візиту. Кожен з них тішиться і пишається тим, що до них приїде Папа. Одна з вуличних продавчинь зізнається: "Папа, звичайно, не хотів, щоб нам забирали хліб з вуст". Інші дивувалися, що Папа приїжджає з місією миру, тому що, на їхню думку, Бенін має репутацією країни, де панує мир.

 

У зовсім іншому тоні про папський візит пише ліва газета "Le Béninois Liber", яка запитує: "Як багато платник податків має діставати зі своєї кишені?" На жаль, газета не відповідає на це запитання, а в середині номеру поміщає фото молодого Йозефа Ратцінгера у нацистській формі із надписом: "Ким є Бенедикт XVI?" Газета критикує і "папську манію", що панує у всій країні, а також те, що уряд зробив 18 листопада, перший день візиту Папи, вихідним днем. Попри критику вона публікує текст великої молитовної кампанії перед візитом, що організувала Віднова у Святому Дусі, а також повну біографію Йозефа Ратцінгера, заявивши, зокрема, про те, як його, 14-річного хлопчика, проти волі призвали до Гітлерюгенд, а також текст про діяльність кардинала Ратцінгера як префекта Конгрегації Науки Віри Ватикану.

 

Газета "La presse du jour" основну увагу приділяє папському візиту: примиренню, справедливості та миру. Газета пише про соціальну кризу, яка впливає на країну останніми роками і вважає, що, незважаючи на теплий прийом і захоплення, Папа добре розбирається в проблемах Беніну і всієї Африки. Свій скептицизм щодо візиту на сторінках " La presse du jour" представляють послідовники релігії вуду. "Візит Бенедикта XVI  не є проблемою, але ми хотіли б вирішити розбіжності між католиками і послідовниками вуду в Беніні" – газета цитує представника релігійної громади. На його думку, часто буває, що католики сприймають членів їхніх сімей, які сповідують вуду, як "дияволів", і намагаються відрадити їх від релігійних практик.

 

Дві найпопулярніші газети "Le Meilleur" і "Matinal“  присвячують візитові більшу частину своїх сторінок у вчорашніх виданнях, а також заохочують участь у зустрічах з Папою. "Matinal"  єдина з газет повідомляє про прийняті заходи безпеки, а "Le Meilleur" пояснює чому саме п’ятниця є вихідним днем, щоб дати можливість тим особам, що ще не визначилися, зустрітися з Папою.

 

За матеріалами: wiara.pl