//

Англікани вступають до нового ординаріату

Сім англіканських вікаріїв і біля 300 вірних з шести парохій з Ессекс і Лондона вирішили перейти до створеного Бенедиктом XVI персонального ординаріату для англікан, в якому вони можуть зберегти власну Літургію – інформує ВВС.
 

 

Це англікани, які противляться відходу від традицій, що колись єднали їх з католиками: заборона висвячування жінок чи геїв на священиків чи єпископів, а також благословення гомосексуальних зв’язків.
Очолив ординаріат, створений 15 січня, колишній англіканський єпископ Кіт Ньютон – тепер католицький священик; він не може отримати єпископських свячень, тому що одружений. Це один з трьох англіканських єпископів, що перейшли до нового ординаріату.
 

 

Перехід на католицизм для англіканського духовенства є дуже важливим рішенням, оскільки за ними підуть не всі вірні, майбутнє не є певним , бо ординаріат недавно встановлений – сказав католицький ординарій Томас МакМахон, якого цитує ВВС.
 

 

Отець Ньютон вважає, що перехід вимагає великої довіри і віри. При цьому він висловив надію, що Церква Англій великодушно дозволить конвертитам користуватись тими ж святинями.

 

На теперішньому етапі невідомо, де молитимуться нові спільноти. Отець Ньютон каже, що кожен випадок розглядатиметься індивідуально. Конвертити матимуть власну літургію і не будуть інтегровані  в існуючі католицькі парохії.

 

Жонате духовенство не матиме доступу до єпископської гідності, також вони не отримуватимуть регулярної пенсії, як англіканське духовенство, хоча могтимуть працювати певну кількість годин як капелани  в лікарнях, школах, тюрмах чи харитативних організаціях. На початку ординаріат фінансуватиметься з донацій.
 

 

Тимчасом в англіканських спільнотах появились критичні висловлювання на адресу ординаріату. Згідно тижневика "Sunday Telegraph" англіканський канонік Гілс Фразер (Giles Fraser) з Лондона прирівняв його до ворожого поглинання їх спільноти, а англіканський єпископ Крістофер Хілл вважає, що Бенедикт XVI поспішив з рішенням і достатньо щодо нього не проконсультувався.

 

За матеріалами: wiara.pl