//

"Africae munus" – час для подальшої діяльності

Нове пост-синодальне Апостольське Звернення, яке 20 листопада Бенедикт XVI підпише і вручить Церкві в Африці, є водночас закриттям певного етапу та початком нового шляху цієї Церкви. Про це запевнив генеральний секретар Синоду Єпископів Архиєпископ Микола Етерович в інтерв'ю ватиканській газеті "L'Osservatore Romano" від 18 листопада.

 

Він зауважив, що оголошення цього документа "замикає щасливу синодальну дорогу, розпочату в 2004 році, успадковану Бенедиктом XVI від свого попередника Івана Павла II", і найвищою точкою якої був Синод 4-25 жовтня 2009 року під гаслом "Церква в Африці на службі примирення, справедливості та миру". Власне на ці точки посилається Святіший Отець у своєму Апостольському Зверненні, яке пожинає плоди роботи Синоду, надаючи їм водночас своєї особистої печаті, притаманної папській харизмі, – сказав хорватський куріальний архиєпископ.

 

Одночасно з публікацією документа починається новий процес – втілення його в життя, без часових обмежень, коли "проваджені Духом Святим єпископи Церкви в Африці покликані впродовж найближчих десятиліть на практиці застосовувати богословські та душпастирські вказівки папського документа". Папа підкреслює пріоритет місії "ad gentes", проповідування Євангелія тим, хто ще не знає Ісуса Христа, закликає до розвитку євангелізації та пропонує  чіткі шляхи для нової євангелізації, котра на Чорному Континенті повинна характеризуватися сприянням примиренню, справедливості та миру.

 

Звернення показує різні душпастирські ініціативи, як на особистому, так і суспільному рівні. В євангелізаційній роботі кожен член народу Божого має власне місце і несе власну відповідальність, – заявив генеральний секретар Синоду Єпископів.

 

Перед лицем насильства і війни Церква пропонує Євангеліє примирення, як для запобігання трагічним подіям, так і щоб нести мир і згоду пораненим людям, етнічним групам і країнам, – сказав Архиєпископ.

 

Він запевнив, що новий папський документ не має наміру втручатися у сферу політики, але прагне просвітити її цінностями Євангелія і соціального вчення Церкви. Звернення адресоване насамперед католикам: єпископам, священикам, богопосвяченим особам та мирянам; нагадує про красу і вимоги християнського покликання, особливо обов’язок  примирення з Богом, щоб стати чесними людьми, будівельниками миру в дусі Блаженств. Це стає можливим у Церкві через таїнства, особливо Примирення та Євхаристії, а також завдяки постійному сповненню словом Божим.

 

Архиєпископ Етерович звернув увагу на діяльність Церкви щодо захисту прав людини, особливо в галузі освіти та охорони здоров'я, у боротьбі проти неграмотності та хвороб: туберкульозом, СНІДом, малярією. Папський документ нагадує про необхідність діалогу з іншими релігіями, особливо з традиційними африканськими віруваннями та ісламом. Він закликає вірних продовжують брати участь у суспільно-політичному житті, співпрацювати з усіма людьми доброї волі.


Також він наголосив, що Папа Бенедикт XVI у своєму останньому документі сильно підкреслює унікальну і незамінну роль африканської жінки у Церкві та суспільства і за порадою отців Синоду закликає єпископів сприяти формації жінок, щоб вони могли взяти на себе частину соціальної відповідальності в суспільстві та Церкві.

 

Апостольське Звернення не приховує великих проблем, що стоять перед Церквою і суспільством в Африці, але підкреслює дари, якими Творець благословив цей континент, наприклад, вроджене відчуття Бога, радість життя, відкритість на його дар, цінність сім'ї, відчуття свята і т. д. Для цих цінностей, притаманних Африці, християнство вносить звістку Ісуса Христа, який єдиний може дарувати справжнє звільнення від страху перед злими духами, чаклунством і магією, котрі викликають багато негативних наслідків для сімейного і суспільного життя. "Тільки Воскреслий Ісус Христос, що переміг гріх і смерть, може звільнити Африку від сил, які паралізують її. Примирені з Богом та ближніми, християни покликані ставати все більше і більше будівельниками миру і справедливості, світлом для світу і сіллю африканської землі", – закінчив свою промову Архиєпископ Микола Етерович.


За матеріалами wiara.pl