//

Диякони: «жувати» Слово Боже

5 листопада цього року 35 членів Opus Dei отримали дияконські свячення. У своїй проповіді під час рукоположення Прелат порадив новим дияконам бути наполегливими у молитві, «жувати» Слово Боже для того, щоб воно лунало в їх серці.

 

Нових дияконів монсеньйор Ечеваррія заохотив жити інтенсивним молитовним життям: «Молитовне життя не обмежується читанням усних молитов, практикою, завжди потрібною, якщо тільки вона виконується спокійно та уважно.

 

Християнин, очевидно, не повинен задовольнятися виключно таким способом звернення до Бога: конче потрібно підтримувати з Ним діалог віч-на-віч, діалог, складовими якого є слухання Його голосу та наші власні слова.»

 

Прелат продовжив: «Бенедикт XVI, розвиваючи навчання про молитву, пропонує заохочувати християн набувати звички говорити з Господом, з Пресвятою Дівою та зі святими не тільки тоді, коли щось потрібно.

 

Це наше прагнення повинно перетворити нас на людей, які відчувають, що вони завжди перебувають в присутності Божій, і, як наслідок, намагаються за будь-яких обставин підтримувати з Ним розмову.»

 

Прелат звернувся також до присутніх вірних: «Не вважайте це чимось надскладним. Молитися означає спрямовувати думки до нашого Творця в дусі поклоніння, в актах подяки, у проханні про допомогу… Молитва відповідає найглибшим бажанням людського серця, адже ми сотворені для любові та служіння Богові на землі, і насолоджуватимемося Ним у вічності.»

 

Також, цитуючи Бенедикта XVI, Прелат сказав, що «за сучасних умов, коли ми поглинені великою кількістю праці та іншої активності, зараз, більш ніж коли-небудь раніше, необхідно знаходити час, призначений для розмови з Богом, час для мовчазного зосередження та медитації над тим, чому Господь хоче нас навчити, над тим, як Він являє Себе у світі та діє в ньому і в нашому житті: бути здатними зупинитися на мить для медитації.

 

Святіший Отець нагадує, що св. Августин порівнював медитацію із засвоєнням їжі та використовував дієслово, яке увійшло у всю християнську традицію: «жувати».

 

«Щоб слова Євангелія та Божественні таїнства нарешті перетворилися на щось, добре нам знайоме, стали провідником у нашому житті та нашою духовною поживою, необхідно, щоб вони лунали в нашому серці.»

 

«Не забуваймо, що, часто приступаючи до Таїнства Сповіді, ми творимо інший вид молитви, адже Божественне прощення допомагає нам молитися в мирі.»

 

Якщо ми, за допомогою Святого Духа, серйозно поставимось до часу, присвяченого медитації, нас здивує його вплив на наше буття та буття інших: ми станемо спокійнішими і більш радісними, тому що турботи зникнуть наче туман під сонячними променями, приділятимемо більше уваги служінню іншим, виконуватимемо краще нашу працю і допомагатимемо щедро розсівати насіння миру й радості в цілому світі.»

 

Джерело: www.opusdei.org.ua