//

Реконструкція будинку Папи в Пентлінзі поверне історичний вигляд інтер'єру

Кілька днів тому (у жовтні 2011 року) до будинку Папи Римського в Пентлінзі під'їхав вантажний фургон і вивіз всі меблі. Кімнати спорожніли. Будинок, який побудували 1970 року, незабаром повністю відремонтують.

Ретельна реставрацію здійснять відповідно до первинного вигляду будинку. Меблі згодом повернуть, а поки вони зберігаються в семінарії Регенсбурга, де Папа зупинявся 2006 року під час візиту до Баварії. Відповідно, зовнішній вигляд будинку також не зміниться. Після закінчення ремонту будинок стане місцем для проведення громадських зустрічей і архівом документації про Папу Ратцінгера.

Один з перших семінарів буде присвячений ІІ Ватиканському Собору. 2012 року відзначатиметься 50-а річниця відкриття Собору, який закінчився 1965 року. Молодий богослов Йозеф Ратцінгер працював на ньому як радник кардинала Фрінгса. Мають відбутися й інші семінари.

Перший мер Пентлінга, Альберт Руммель, привітав повернення будинку «до життя», бо в ньому панувала затхлість і підвищена вологість. З тих пір, як власник став Папою, важкі віконниці перестали відчиняти і в приміщенні було завжди темно.


Велика вітальня на першому поверсі була каплицею. Красива кімната, наповнена світлом, з лакованою паркетною підлогою і великим розп'яттям на стіні. На картинах, які тимчасово поставили біля стін, можна побачити зображення церкви св. Освальда, де Йозеф і Георг Ратцінгери відслужили свою першу Літургію. Останніми роками скульптури, які колись прикрашали сад, також перенесли в цю кімнату для того, щоб зберегти їх від мисливців за сувенірами.

 

Проста спальня кардинала Ратцінгера розташована на першому поверсі поряд з каплицею. Незвично, що житлові приміщення розташовані нагорі. На календарі досі 7 січня 2005 року.


Будинок побудував професор Ратцінгер, коли почав викладати в університеті в сусідньому Регенсбурзі. Ратцінгер жив там зі своєю сестрою Марією. Ті роки були найщасливішими в його житті. Навіть коли він переїхав до Риму, будинок на Бергштрассе залишався сімейним будинком, де брати і сестра зустрічалися разом у вільний час. Після смерті Марії, 2 листопада 1991 року, це місце залишилося домом для братів.

 

Йозеф Ратцінгер залишив Пентлінг і повернувся до Риму в січні 2005 року. Тепер ця будівля ніколи вже не стане його домівкою знову. Побувавши в Пентлінзі 2006 року, він провів в будинку з братом наодинці близько години. Переночував Папа в семінарії.

 

З тих пір будинок залишався порожнім, хоча монсеньйор Георг мав звичай відвідувати його по неділях. Але з роками Георг постарів, зір погіршився і будинок передали Фонду Бенедикта XVI.

 

Навіть якби Папа пішов у відставку, він все рівно не зміг би жити в цьому або будь-якому іншому доступному для публіки приватному будинку. Як і колишні президенти і прем'єри, він би все одно потребував захисту від фанатів або божевільних. Він ніколи не зможе знову стати приватною особою і мати усю свободу, яку вважає цілком очевидною більшість людей. Це допомагає тверезо сприймати ситуацію і не дуже засмучуватися.

 

 

За матеріалами: benediktxvi.ru