//

Відбулася проща до Прилбич

У вівторок, 1 листопада 2011 року з нагоди 67-ої річниці з дня смерті Митрополита Андрея Шептицького, духовенство та вірні Львівської Архиєпархії здійснили прощу до Прилбич (Яворівський район), родинного села Митрополита Андрея Шептицького.

 

О 12.00 біля родинної каплиці-усипальниці Шептицьких було відслужено панахиду, яку очолив преосвященніший Владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, опісля процесія колоною вирушила до місцевої церкви Собору Пресвятої Богородиці на Архиєрейську Божественну Літургію.

 


Разом з Владикою Венедиктом за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького молилися: парох храму Собору Пресвятої Богородиці с. Прилбичі о. Андрій Стадницький, протопресвітер Яворівського деканату о. Степан Кобасяр, о. Миколай Фредина, ректор Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, численне духовенство Архиєпархії у присутності представників місцевої, районної та обласної рад і великої кількості прочан, які прибули на Батьківщину Митрополита, щоб вшанувати його пам’ять.

 

Звертаючись до паломників Владика Венедикт наголосив на тому, що "складно говорити про особу Митрополита Андрея в декілька хвилин. Це така безмежна неохопна особистість, яка проявила себе в дуже різноманітних ділянках життя людства. Від 1899 року коли він стає єпископом Станіславівським до 1944 року, часу його смерті не можемо знайти ділянки в людському житті до якої він не був причетний. Відродження і утвердження життя церковного, відродження культурних різноманітних ініціатив, благодійність. Його погляд завжди простягався до найбільш убогих, вони завжди були під пильним поглядом Митрополита Андрея. Він не говорив про Церкву абстрактно, він завжди діяв в конкретних ситуаціях».

 

Після Літургії Владика Венедикт подякував всім за участь в моліннях, за відданість святій Церкві, за відповідальність, що несемо у спасінні та освяченні людських душ.

 

На закінчення, парох храму о. Андрій Стадницький висловив подяку Архиєреєві та усім священнослужителям за присутність та спільну молитву і побажав усім і надалі підтримувати, цю хорошу традицію, в день смерті Митрополита Андрея Шептицького, спільно молитися за його прославу.


Роман Соколенко

 

Джерело: Прес-служба Львівської Архиєпархії