//

Філіппінські католики проти смертної кари

Філіппінські католики виступають проти повторного введення смертної кари в країні, яке запропонували деякі сенатори. Смертна кара загрожує людині та вдаряє по найслабших, до того ж, погіршить і так складне становище філіппінської судової системи, вважають противники нововведення.

 

Вчора Родольфо Діаманте, секретар з питань душпастирської допомоги в тюрмах, на Єпископській конференції Філіппін закликав владу шукати глибше розв’язання проблеми, замість того, щоб вирішувати негайно. "Ті, що виступають за повернення смертної кари, - сказав він, - повинні спочатку затвердити такі закони, що запобігатимуть злочинам". Діаманте відзначив високі ризики ухвалення цього покарання в країні, де рівень корупції один з найвищих у світі. "Для дотримання закону, - додав він, - потрібно бути впевненим в тому, що заарештовані, які відбувають покарання, дійсно винні. Інакше у нас буде щоразу більше людей, які зможуть уникнути правосуддя".

 

Скасована після падіння диктатора Маркоса 1987 року, смертна кара на Філіппінах була кілька разів знову затверджена. Востаннє найвищу міру покарання на Філіппінах скасували в червні 2006 року, за кілька днів до того, як президент Глорія Арройо поїхав до Ватикану на зустріч з Папою Бенедикт XVI.

 

В останні роки продовжує зростати рівень вбивств, викрадень і нападів, це підштовхнуло політиків подати заяву на повернення смертної кари, хоча б за найсерйозніші злочини. Однак так само багато політиків вважають, що це покарання малоефективне, серед противників - Беніно Аквіно, президент Філіппін.

 

 

За матеріалами asianews.it