//

Зберегти мир важче, ніж почати війну, – кардинал Ечегарай

Напередодні роздумів і молитви за мир, яка пройде 27 жовтня в Ассижі, кардинал Роже Ечегарай, колишній голова Папської ради «Iustitia et pax», в інтерв'ю агентству «SIR» розповів про історію цього заходу свідком якого він був 25 років тому.

 

Єрарх зазначив, що Церква і людство в той час жили в умовах холодної війни – в дуже важкий період для відповідальних за мир у світі. «Іван Павло II був визнаним апостолом супокою, і крім того, 1986 р., ООН оголосила міжнародний день миру», – підкреслив кардинал. Він розповів, що до Папи звернувся всесвітньо відомий німецький фізик, Карл Фрідріх он Вайцсакер, з проханням провести «Всесвітній Собор Миру».

 

«Папа з великою увагою прочитав його послання і звернувся до мене, щоб подумати над цією пропозицією, так як я в той час очолював відділ, що займалався проблемами справедливості та миру», – згадав кардинал Ечегарай. Єрарх розповів, що пропозицію обговорювали в середовищі багатьох тодішніх єрархів і нарешті виникла ідея організувати молитву за мир. «Сам Папа запропонував провести її в Ассижі, місті св. Франциска, яке він дуже любив, і йому здавалося, що це найкраще місце, для молитовної зустрічі лідерів світових релігій», – сказав кардинал.

 

«Це було по-справжньому щось нове і Папа дуже хвилювався, як організувати молитву, щоб уникнути різного синкретизму. Були звичайно і противники цієї ідеї, особливо серед лефавристів, які звинувачували Святого Отця в тому, що він вважає всі релігії рівними. – Відзначив єрарх – Папа дуже страждав через це. Молитва в Ассижі – це була унікальна ініціатива в Церкві та взагалі в християнських Церквах».

 

Кардинал Ечегарай розповів, що підготовка до проведення молитви тривала протягом 10 місяців і Папа присвятив їй чотири катехизації під час загальних аудієнцій, щоб підготувати вірних.

 

«Молитва в Ассижі стала великим кроком вперед, адже саме завдяки їй людство могло побачити, що всі люди – члени однієї сім'ї, брати, незалежно від релігії, до якої належать. Всі брати, тому що все залежить від одного Творця, Бога, Отця. Однак складніше зберегти мир, ніж почати війну, і молитва це лише спосіб, щоб сприяти спокою», – зазначив єрарх.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё