//

Католицька Церква в Великобританії незадоволена реформою закону про наступництво престолу

Католицька Церква в Великобританії незадоволена реформою багатовікового закону, який забороняє британському монархові бути католиком або одружуватися з особою католицького віровизнання, тому що реформа передбачає лише часткову зміну цього закону.

 

"Закон про наступництво на престолі є приводом для антикатолицьких дискримінацій", – сказав Пітер Кірні, представник єпископів Шотландії.

 


Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон розповів цього тижня, що з цього приводу написав листа до 15-ти країн Британської Співдружності. Пропозиція Кемерона полягає в реформі закону про престол, який застосовується з 1701 року.

"Це правило є історичною аномалією – це не накладає ніяких обмежень на шлюб людей, які сповідують будь-яку іншу віру, і я не вважаю, що це обмеження є виправданим", пише Кемерон.

 

Проте пропозиція реформи закону не містить скасування заборони про вступ на престол католика, тому що  автоматично після коронації британський монарх стає главою Англіканської Церкви.

"Тоді як часткове скасування закону є прийнятним, заборона обіймати престол для католиків все ж залишається дискримінацією санкціонованою державою", – пояснює Kірні.

Реформу закону, яку запропонував Кемерон мають обговорити цього тижня всі лідери Співдружності на саміті в Перті, Австралія. Проте прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер офіційно підтвердив свою підтримку цієї зміни.
Закон про наступництво престолу мав на меті не допустити нащадків католицького короля Якова II до престолу. Його скинули з престолу 1688 року в результаті так званої славної революції, яку провели прихильниками Марії Стюарт і її чоловіка, Вільгельма III, що були протестантами.

 


Незважаючи на те, що з тих пір минуло більше трьох століть і релігійну боротьбу в Королівстві можна вважати припиненою, закон останніми роками мав уплив на деяких членів британської королівської родини. 2001 року лорд Ніколас Віндзор, наймолодший син герцога і герцогині Кент, назавжди втратив право престолонаслідування через прийняття католицизму.

 


2008 року Отем Келлі, канадська наречена королівського онука Пітера Філіпса, зреклася католицизму на користь англіканства і таким чином зберегла невеликий шанс чоловіка стати королем. У даний час він 11 у черзі на престол.

 


За матеріалами: religia.tv