//

У Ватикані пройшла міжнародна конференція «Релігія, природа, мистецтво»

У Ватикані пройшла міжнародна конференція істориків мистецтва, антропологів і теологів під назвою «Релігія, природа, мистецтво». Зустріч була присвячена творчості найбільшого представника німецького постмодернізму 1960-80-х рр.. Йозефа Бойса.

 

Конференція, організована Ватиканськими музеями та Міжнародним товариством з вивчення релігії, природи та культури, займалася вивченням «екологічної свідомості Християнства в дзеркалі мистецтва», повідомляє прес-служба Ватиканських Музеїв. Доповіді та дискусії, серед інших, були присвячені сприйняттю стародавніми народами сфери сакрального, відношення Бойса до шаманізму і язичницьких ритуалів (сам художник не раз підкреслював зв'язок своєї творчості з шаманізмом). Учасники конференції обговорили також, яку роль відіграє захист навколишнього середовища в духовності та мистецтві.

 

Йозеф Бойс (1921-1986) був одним з найвідоміших німецьких художників післявоєнного періоду. Він народився в строгій католицькій родині. Захоплювався філософією, антропологією, етнографією, медициною, проте особливий вплив на його світогляд зробила антропософія Рудольфа Штейнера.

 

Бойс придумав розширене поняття мистецтва, в якому будь-яка дія людини може розглядатися як твір мистецтва. Розширивши  поняття мистецтва на все, що існує, в т. ч. на тваринний світ і навколишнє середовище, Бойс мав підставу вважати себе одним із засновників партії «Зелених» . Через 3 роки з моменту її заснування Бойс балотувався від партії «Зелених» в Європарламент, але з невеликим успіхом.

 

Частина його перформансів була присвячена темі захисту навколишнього середовища. Одним з найбільш відомих з них вважається «Посадка 7000 дубів в Касселі» (1982 р.), де проходила міжнародна арт-виставка «Документ». Художник хотів посадити 7000 дубів від Касселя до Росії. Заїжджаючи в усі міста, які траплялися по дорозі, Бойс агітував місцевих жителів саджати дерева. Закінчити цей проект Бойс не встиг.

 

За матеріалами: Седмица.RU