//

Вірні США проти смертної кари

Після страти Троя Девіса, який був засуджений до вищої міри покарання ще 1989 р., понад 200 американських теологів, учених і католицьких активістів підписали звернення, в якому засудили застосування смертної кари в США і в світі.

Автори звернення вказують на те, що суд не отримав достатніх доказів того, що саме Трой Девіс вчинив вбивство, за яке був засуджений. «Навіть ті, хто не поділяє наших поглядів, повинні визнати, що трапляється, що смертна кара застосовується до невинних», – наголошують у зверненні.

 

Також звертають увагу на те, що представники Католицької Церкви в США неодноразово підкреслювали, що смертна кара є «глибоко помилковою сама по собі, часто є суб'єктом судових помилок і буває спровокована такими чинниками як раса, якість адвокатського захисту та місцем злочину». Зазначають також, що існують інші способи покарання злочинців і захисту суспільства.

 

Серед богословських аргументів, автори звернення цитують Євангеліє і навчання бл. Івана Павла II, який закликав усіх вірних бути рішучими захисниками життя. «Разом з попереднім Папою, а також єпископами Церкви і на фундаменті богословських і практичних пояснень, ми виступаємо проти смертної кари, пам'ятаючи про 1268 страчених у США від 1976 р., і 3200 осіб, які зараз засуджені до цього покарання», – зазначають автори звернення.

 


За матеріалами  Ватыканскае радыё