//

Тижневий огляд: переслідування християн (25 вересня - 1 жовтня)

Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве слово, обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах (Мт. 5,11-12).

Вони потребують наших молитов!


26 вересня з’явилося повідомлення, що у неділю 25 вересня  в індонезійському місті Соло відбувся терористичний напад, спрямований проти християн. Коли після недільного богослужіння люди виходили з церкви між ними підірвав себе терорист.


Фаріл Бхатті, учениця пакистанської школи для дівчаток імені сера Саїда, в колонії Хевеліан, що належить до військової фабрики, допустила помилку в іспиті з урду: у вірші, що вихваляє Мухаммеда, дівчинка неправильно написала одне зі слів, пропустивши одну чи кілька букв. На думку адміністрації школи та ісламських лідерів, помилка була досить серйозною, щоб зарахувати її до категорії «богохульства».


За даними 27 вересня читаємо, що католицьку журналістку, яка боролася за права мігрантів у Мексиці, 39-річну Марію Єлизавету (відому як Марісоль) Масіас Кастро, що належала до місіонерів св. Карола, знайшли вбитою.


Щонайменше 20 чоловік постраждали в результаті нападу  на вірних протестантської церкви терориста-смертника в індонезійській центральній провінції Ява.


Кожні п'ять хвилин у світі вбивають послідовників Христа через їхню віру. За останні десять років цього століття з цієї причини кожного року гине 160 осіб. Це справжній голокост, про який, на жаль, дуже неохоче говорять. Ці драматичні цифри згадали на симпозіумі, який відбувся у Римі під назвою «Добрі стануть мучениками. Переслідування християн у двадцять першому столітті».


У В’єтнамі дві тис. католиків взяли участь у молитовних чуваннях за релігійну свободу та громадянські права, які вчора ввечері в місті Хо Ши Мін організували редемптористи. Під час молитви згадували про всіх політичних в'язнів В'єтнаму, а особливо тих колишніх студентів, які були недавно заарештовані в Ханої і Сайгоні. У їхньому намірі в парафії  Божої Матері Неустанної Помочі відслужили Літургію.


Іранський протестантський пастор Юсеф Надархані, засуджений до смерті 2010 р. за «відступництво від ісламу», відмовився знову стати мусульманином.


Зґвалтування жінок-християнок в пакистанському штаті Пенджаб стало "звичною справою", при цьому "поліція захищає винних", а не жертву. Так  священик Джілл Джон з Лахорської єпархії  прокоментував недавнє зґвалтування матері п'ятьох дітей. Сім'я постраждалої спробувала знайти справедливість, проте поліція і суд встали на сторону насильників.


28 вересня повідомляється, що на хвилях суспільної служби радіотрансляцій Sveriges Radio (SR) прозвучав загрозливий виступ сомалійського імама, який закликає до вбивства всіх відступників від ісламу.


Після повалення уряду Хосні Мубарака у березні цього року Єгипет покинули понад 100 тисяч коптів-християн, зазначається в опублікованій 27 вересня доповіді "Єгипетського союзу за права людини" (Egyptian Union for Human Rights).

 

Стан релігійної свободи у країнах з найтяжчими порушеннями не покращується – повідомляє щорічний рапорт американського держдепартаменту. Дипломати США моніторять порушення релігійної свободи, хоч це і не впливає на міжнародну політику цього відомства.


У Римі, за інформацією 29 вересня, відбулася конференція фонду "Luci sull'Est", присвячена проблемі дискримінації християн у світі в XXI ст. На зустрічі під назвою "Кращі стають мучениками. Переслідування християн у XXI ст." було відзначено, що кожні 5 хвилин у світі вбивають за віру християнина. Щороку на мученицьку смерть приречені 105 тисяч християн.


Рое Марі Бельфорті (Roe Marie Belforti), котра працювала секретарем в міському муніципалітеті в Ледіярд ((Ledyard, New York), заявила, що її совість віруючої християнки не дозволяє їй підписувати дозволу на шлюб, що видаються одностатевим парам.