//

Владика Венедикт Алексійчук про Собор УГКЦ та Синод Єпископів УГКЦ

У місті Куритибі, столиці бразилійського штату Парана, як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, у неділю, 11 вересня 2011р., завершився Синод Єпископі УГКЦ, який розпочався 4 вересня. Архиєрейську Божественну Літургію з цієї нагоди, разом із відзначенням 120-річчя прибуття до Бразилії українських поселенців, очолив Блаженніший Святослав Шевчук, Глава Української Греко-Католицької Церкви, у співслужінні з членами Синоду Єпископів УГКЦ та численними священиками з України та з поселень.

 

А у суботу 10 вересня в українському клубі «Полтава», який вже понад 30 років діє при катедральному соборі Святого Івана Христителя Куритибської єпархії УГКЦ, відбувся урочистий концерт, присвячений святкуванню 120-ліття української діаспори в Бразилії. Перед присутніми виступили художні колективи, Венедикта Алексійчука різні церковні парафії та українські громадські організації в Бразилії.

 

Думками про V Сесію Патріаршого Собору УГКЦ, присвяченого покликанню до богопосвяченого життя, що проходив у Бразилії від 31серпня до 4 вересня, та про Синод Єпископів УГКЦ ділиться Владика Венедикт Алексійчук, СУ, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ:

 

"Коли говорити про Собор нашої Церкви, як також і Синод, ми одразу можемо питати себе, що воно дасть нам? Бо таке питання: «Ну, що воно нам дасть? Бразилія… Собор Церкви аж в Бразилії… Які кошти для цього треба витрачати… Синод…». Я думаю, що це показує нам нашу таку вузькість погляду нашого, що знову, як ми кажемо про нашу Католицьку Церкву, ми забуваємо, що «католицька» – це означає вселенська Церква. А тим паче унікальність нашої, Української Греко-Католицької Церкви, що наші єпархії є по різних континентах.

 

І тому це є дуже важливий аспект – пізнати нашу частину нашої Католицької Вселенської Церкви, яка є в Бразилії, яка мало нам знана. А кажучи правдивіше, практично зовсім не знана. І є нагоди зустрітися всім разом, і дуже нагода унікальна зустрітись поза Україною.

 

Так, Україна – це є наша матірна територія, це територія, земля, звідки ми всі походимо. Але, однако, багато наших людей уже прищепилися, закорінилися десь на інших землях, вже мають певну відмінну культуру, ментальність. Звичайно, глибинно це є українська, але також забарвлена місцевою культурою і традиціями. І тому це така спільна зустріч, спільна зустріч, як разом, в такій, я би казав, площині горизонтальній, як нас, делегатів, з різних країн, з різних країн, з різних континентів на Соборі, різних єпископів; і така зустріч вертикальна, наша зустріч перед Богом, всіх разом, то є такою нагодою також такого глибшого пізнання, обміну досвідом, і такого зростання в тому розумінні вселенськості, того збагачення, бо кожен чимось багатий.

 

Чимось багата є наша церква в Америці, багата чимось. Чимось багата і в Бразилії, чимось багата і в Аргентині, чимось в Європі, в Україні. І це таке багатство, яке ми приносимо разом на ці зустрічі, чи на Собор, де всі разом, священики, миряни, єпископи, де на Синод – це лише миряни, це разом наш досвід, наше багатство, де ми цими багатствами ділимось. І тому це таке, я би назвав для себе Собор і Синод – це таке ділення багатством, збагачення один одного.

 

Коли я чимось багатий, приношу то в спільно, і хтось інший своє багатство приносить, це ми спільно збагачуємо один одного. І тому це є дуже важливо для нашого такого зростання свідомості, яко Церква, і для нашого такого збагачення, як для нашої Греко-Католицької Церкви. І також для нашого певного розуміння нашої такої ідентичності, в чому полягає, бо ми є на різних континентах, в різних ситуаціях економічних, політичних. Але вважаю це важливим скарбом, такі зустрічі, які ми маємо – чи ці собори, чи синоди."

 

Наступний Синод Єпископів УГКЦ відбудеться 9-15 вересня 2012 р. у Вінніпезі (Канада).

 

Джерело: Радіо Ватикан
Розшифрування аудіо: "Католицький Оглядач"