//

Ватикан надав офіційну відповідь уряду Ірландії про зловживання

Сьогодні зранку Апостольська Столиця опублікувала відповідь уряду Ірландії стосовно звіту про зловживання неповнолітніми у єпархії Клойн. Звіт був опублікований 13 липня, а 14 липня ірландський прем’єр-міністр та міністр зовнішніх справ і торгівлі зустрілися із апостольським нунцієм в Ірландії, Архиєпископом Джузеппе Леанца, і передали йому цей звіт із проханням, щоб  Апостольська Столиця представила відповідь стосовно цього звіту. 25 липня Ватикан відкликав нунція Ірландії для консультацій та представлення відповіді.


Ґрунтовна відповідь обсягом 17 сторінок була представлена сьогодні у Ватикані. Директор прес-служби Святішого Престолу, о. Федеріко Ломбарді, коментуючи цю відповідь, наголосив на тому, що в документі представлено щире визнання серйозності зловживань, а також  важливість недоліків, докази яких представлені у звіті стосовно розгляду обвинувачень у зловживанні.


О. Ломбарді також  зазначив про те, що у Відповіді містяться вираження жаху та різкого осудження зловживань, що відбулися у єпархії Клойн. Він додав, що в документі висловлено жаль та розуміння почуттів злості, сум’яття та гіркоти, які є широко поширеними серед населення та невинних членів клиру – які, за його словами, становлять більшість клиру у цій єпархії.


Далі у своєму коментарі директор прес-служби Ватикану зазначає, що у своєму документі Апостольська Столиця висловлює глибоку турботу тим, що єпархіальне управління не змогло застосувати ні керівних принципів, запропонованих Церквою Ірландії, ні норм Святішого Престолу, виданих єпископам усього світу.


«Чітке підтвердження того, що жоден із зазначених у Звіті випадків, не повинен був статися, є вихідною точкою Відповіді Святішого Престолу» - зазначив о. Федеріко Ломбарді. «У Відповіді також вказані кроки, які Церква вже зробила в Ірландії для подолання кризи, а також наголошена потреба відповідного захисту дітей».


Стосовно цього, о. Ломбарді зазначив: «Звіт по Клойну сам по собі визнає, що рішення, прийняті Церквою, є відповідними» і тому їх треба ефективно втілювати.


За матеріалами Vatican Radio