//

Сьогодні свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа

"І взяв Господь Петра, Якова й Івана на високу гору". Святі Отці Церкви вважають, що це була гора Тавор неподалік Назарету. На цій горі Ісус Христос преобразився: "Обличчя його засяяло, наче сонце, а одежа побіліла, наче світло".

 

"І були ми свідками Його величі", - каже св. апостол Петро у своєму Соборному посланні. Показав їм Господь на одну мить сяйво Свого божества, щоб вони мали відвагу за Нього, переслідуваного і приниженого, страждати й померти. Щоправда, Іванові, одному із трьох апостолів, які бачили Його преображення, не довелось пролити своєї крові.

 

Преображення Господнє і нас всіх закликає до усвідомлення того, що після жертвенного шляху чекає на нас велика нагорода. Св. Павло каже: "Око не бачило і вухо не чуло, що чекає тих, які люблять Господа".

 

На празник Преображення Господнього посвячуємо первоплоди фруктових дерев та винограду. Тож принесімо Господеві також і наші духовні плоди: чесноти покори, щедрості, чистоти, доброзичливості, поміркованості, лагідності, ревності у доброму, а передовсім віри, надії і любові.

 

Друге соборне послання ап. Петра 1, 10-19

 

Улюблені, старайтеся утвердити ваше покликання і вибрання; бо, те роблячи, ніколи не згрішите. Таким бо чином відкриється вам вільний вхід до вічного Царства Господа нашого і Спаса Ісуса Христа. Ось чому я ніколи не перестану пригадувати вам ці речі, хоч ви їх знаєте і утверджені в теперішній правді. Вважаю бо справедливим, доки я в цім тілі, розбуджувати вас цими напоумленнями, знаючи, що незабаром треба буде мені покинути це моє тіло, як і Господь Ісус Христос мені це об'явив. Буду, однак, старатися, щоб ви завжди, навіть і після мого відходу, тримали в пам'яті ці речі. Не йдучи за хитро вигаданими байками, ми об'явили вам силу й прихід Господа нашого Ісуса Христа, але ми власними очима бачили Його велич. Він бо прийняв від Бога Отця честь і славу, коли до Нього прийшов такий голос від величної слави: Це мій Син улюблений, Якого Я вподобав. І цей голос ми чули, як сходив із неба, коли ми були з Ним на святій горі. А при тому ми маємо ще сильніше пророче слово. Ви добре робите, звертаючись до Нього як до світильника, Який світить у темному місці, аж поки не почне розвиднятися, і рання зоря не зійде в ваших серцях.

 

 

Євангеліє від Матея 17, 1-9

 

В той час узяв Ісус Петра, і Якова, й Івана, брата його, і возвів їх одних на гору високу. І переобразився перед ними: і просвітилося лице Його, як сонце, а ризи Його стали білі, як світло. І ось з'явились їм Мойсей і Ілля, розмовляючи з Ним. І озвавшись, Петро сказав Ісуса: Господи, добре нам тут бути! Як хочеш, зробимо тут три намети: Тобі один, Мойсеєві один, і один Іллі. І як він іще говорив, ось хмара світла осінила їх. І ото голос зі хмари, що казав: Цей є Син Мій возлюблений, що в Ньому моє благовоління; Його слухайте. І як почули учні, впали лицем до землі й вельми налякались. І приступивши, Ісус доторкнувся їх і сказав: Встаньте і не бійтеся. Коли ж вони підвели очі свої, нікого не бачили, тільки Ісуса єдиного. І як вони сходили з гори, заповів їм Ісус, кажучи: Нікому не розповідайте про це видіння, аж поки Син Людський не воскресне з мертвих.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua