//

Новий архиєпископ Берліна склав присягу перед мером міста

Новий митрополит Архиєпископ Берлінський Райнер Марія Велькі склав присягу вірності перед мером німецької столиці, як цього вимагає обов'язковий у цій архиєпархії Прусський Конкордат, змінений у 1933 році. Колишній єпископ-помічник Кельна був призначений митрополитом Берліна 2 липня. Він очолить єпархію після смерті кардинала Георга Штерцінскі.


Параграф 16 Конкордату чітко говорить, що новообраний єпископ Берліна повинен скласти присягу на вірність перед місцевою владою. У присязі йдеться про "пошану до обраної відповідно до Конституції влади". Архиєпископ Райнер Марія Велькі заявив сьогодні у присутності мера Клауса Воверайта зокрема і такі слова: "Присягаю і обіцяю, що я буду поважати обрану відповідно до Конституції владу і того ж буду вимагати від свого духовенства. Відповідно до покладеної на мене турботи про добро та інтереси німецької держави я намагатимуся – за допомогою довіреної мені владі – відвертати від неї будь-яку шкоду, що могла б їй загрожувати".


Схожі присяги на підставі так званого Конкордату Рейху, який взяла на себе Федеративна Республіка Німеччини, повинні складати всі номіновані ординарії німецьких єпархій.


Згідно з цим законом після складеної в ратуші присяги може відбутися інгрес нового ординарія Берліна, який запланований на 27 серпня у місцевій катедрі св. Ядвіги, а вже менше, ніж через місяць Архиєпископ Райнер Марія Велькі прийматиме Папу Бенедикта XVI.

 

За матеріалами Radio Watykańskie