//

Конгрегація у справах духовенства зацікавлена розвитком святинь

Святині все ще можуть ефективно сприяти запобіганню зростання секуляризації та поглибленню релігійних практик – таку думку висловили префект і секретар Конгрегації у справах духовенства: кардинал Мауро П'яченца і Архиєпископ Селсо Морга Іруцубета в листі до ректорів святинь у всьому світі.

 

Вони пояснюють, що в атмосфері безперервного поширення секуляризації святині залишаються привілейованими місцями, де людина може відчути повноту любові та рятівну присутність Бога. Відмежувавшись від повсякденних справ, може повернути собі ентузіазм і стати на шлях віри.

 

У святині звучить з великою силою Слово Боже, проповідь якого має важливе значення для пастирства – пояснюють автори листа. За їхніми словами, різні форми народного благочестя повинні завжди залишати "достатньо місця для проповіді та слухання Слова Божого". Адже в ньому "народна побожність знаходить невичерпне джерело натхнення, недосяжні приклади молитви та плідні тематичні пропозиції".

 

Крім того, в святині мають бути присутніми – правильне співвідношення між літургією та іншими формами благочестя, такими як чотки, Хресна Дорога або процесії, без яких історія християнської духовності була б бідною. При цьому в центрі життя кожного віруючого має бути Євхаристія. Форми народного благочестя не можуть замінити участі в літургійному культі – зазначають ватиканські єрархи.

 

Євхаристія повинна бути серцем сакраментального життя святинь. Треба також помістити дарохранильницю з Святими Дарами в місці, сприятливому для молитви і поклоніння.

 

Святиня має також бути місцем свідчення Божого милосердя. Це вимагає постійної присутності священнослужителів, які готові здійснювати таїнство сповіді. Сповідники повинні періодично оновлювати свої знання в сфері морального богослов'я та біоетики, завжди керуватися, насамперед у питаннях сімейного життя, навчанням Церкви, і уникати оголошень приватної думки і довільної оцінки, які не відповідають тому, в що Церква вірить і чому вчить.

 

Кардинал П'яченца і Архиєпископ Морга помічають, що святині все ще захоплюють людей, про що свідчить зростаюча чисельність прочан. Іноді це люди, які не мають сильної віри або зі слабким почуттям приналежності до Церкви. Відвідування святині стає для них цінною можливістю зустрітися з Христом. Тому треба супроводжувати паломників в євангельській мудрості та з великою ніжністю. Треба подумати також про пастирські пропозиції на вечір і на ніч, такі як нічні чування та нічні євхаристійні поклоніння – запропонували автори листа.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё