//

Тижневий огляд: переслідування та утиски християн (24-30 липня)

Новини щодо переслідування християн у світі, які ми отримали протягом минулого тижня, змушують всіх християн об’єднатися у спільній молитві. 25 липня з’явилося повідомлення, що міжнародною християнською організацією "Всесвітня християнська солідарність" (Christian Solidarity Worldwide/CSW) опублікована нова доповідь, яка називається "Пакистан: релігійна свобода в тіні екстремізму".

 

У першому кварталі 2011 р. християнське співтовариство Пакистану було приголомшене цілим рядом гучних вбивств на релігійному грунті. 4 січня був убитий губернатор Пенджабу Сальман Тасір, що боровся за внесення змін до т. зв. закону "про богохульство". Два місяці опісля в Ісламабаді був застрелений федеральний міністр у справах меншин Шахбаз Бхатті.

 

Основна протестантська деномінація в Індонезії попереджає про ймовірність «масового переслідування» в Богорі, міста із 950-тисячним населенням, яке розташоване на відстані 35 миль (приблизно 56 км) від Джакарти, столиці Індонезії. «Нетерпимість і тиранія від імені представників уряду» по відношенню до Індонезійської християнської церкви, заборонили будівництво церкви в Богорі, оскільки «Ісламські військові прагнуть перешкодити зборам церкви». Деномінація продовжує проводити служіння на вулицях.
 


26 липня з’явилася інформація про те, що суд пакистанської провінції Пенджаб засудив трьох мусульман до довічного ув’язнення за побиття до смерті християнина оскільки той відмовився прийняти іслам.

 

Хельсінкська комісія США 22 липня обговорювала проблему зростання насилля відносно коптійських християн Єгипту, особливо молодих жінок.


 
Отець Нгуен Ван Лі, католицький священик із членів-засновників "Блоку 8406", руху, який вимагає кінця правління єдиної  партії у В'єтнамі, був знову заарештований. Ув'язнений в 2007 році  на термін восьми років, він був звільнений у березні минулого року через  важкий стан здоров'я.

 

У Китаї, за даними 27 липня, протестантського пастора за молитви засудили до двох років каторжних робіт. Рішення винесли без судового процесу, і обвинувачений не мав адвоката. Пасторові Ши Енхао, котрий є заступником глави Китайського Товариства Домашньої Церкви, закидають, що він використовує забобони для підняття влади. Насправді, справа в тому, що, незважаючи на опір комуністів, до цих пір він зустрічався з віруючими на молитву. Тепер робота змусить дотримуватись правил, що діють в Китаї. Подібно як у випадку католиків, влада безрезультатно прагне до того, щоб своєму контролю підпорядкувати всіх протестантів.

 

Безуспішно вимагають справедливості християни в індійському штаті Орісса, де три роки тому відбулись криваві переслідування послідовників Христа. Якщо взагалі кати стають перед судом, то одержують символічне покарання.

 

Іранський пастор Юсеф Надархані зараз знаходиться в іранській тюремній камері в очікуванні смертної кари. Його остання законна апеляція вичерпана, і якщо він не зречеться християнства, вирок буде приведений у виконання. Пастор Надархані був арештований у жовтні 2009 року після того, як поскаржився на вимогу законодавства, яка змушує, учнів-християн, зокрема його дітей, вивчали іслам в школі. Смертний вирок, тим не менш, було винесено у зв'язку з обвинуваченням його у віровідступництві.


29 липня з’явилося повідомлення, що уряди США і Канади закликають звільнити о. Тадея Нгуєна Ван Лі. Також верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон виразила стурбованість рішенням в'єтнамської влади відновити тюремне ув’язнення католицького священика і правозахисника Нгуєна Ван Лі.

 

30 липня повідомляється, що в Індії індуїст вбив християнина за те, що той мав мужність дати проти нього свідчення. Йшлося про безпосередню участь убивці у погромі християнських помешкань, який три роки тому відбувся в індійському штаті Орісса. Індус щойно вийшов з тюрми, в якій відбував покарання за співучасть у злочинах, спрямованих проти послідовників Христа. За фактом цього злочину християни апелюють до  влади з проханням ввести спеціальну програму захисту свідків.