//

Анонс: семінар «Теоретично-практична місійність УГКЦ у Вселенській Церкві»

З 31 липня по 3 серпня в Обухові відбудеться духовно-формаційний семінар для підвищення кваліфікацій місіонерів на тему «Теоретично-практична місійність УГКЦ у Вселенській Церкві». Як відзначив о. Василь Поточняк, виконавчий секретар Пасторально-місійного відділу УГКЦ: «Ми хочемо упродовж трьох років провести три тури для наших місіонерів і тих, хто готується їхати на місії».

 

Відтак, виконавчий секретар відділу зосередився на напрямних, які матимуть місце у першому турі: між особове знайомство, «тому що специфіка служіння за кордоном є і однаковою, і різною»; бачення УГКЦ місійності; особливість та важливість душпастирського, священичого і монашого служіння за межами України.

 

«Ми хотіли б підказати їм, поділитися з ними, а, з другого боку, - почути, чого вони очікують від Церкви, щоб місія пасторально-місійної праці серед наших людей була здійсненою», - відзначив о. Василь.

 

Крім того, священик відзначив, що у роботі семінару братиме участь Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав, що «є свідченням належної уваги зі сторони Церкви до місійної праці, яка є одним із дуже важливих стовбурів, на яких тримається Церква».

 

Слід також відзначити, що на семінарі буде присутній і ділитиметься своїм досвідом Блаженніший Любомир, який знає специфіку подібної праці, тому, що був викладачем у місійному університеті Урбаніана в Римі. І саме він був ініціатором згаданого заходу.

 

На завершення, о. Василь наголосив на участі у роботі семінару монахинь із Греції, Казахстану, що на його думку, «є цілком логічним, позаяк, ці особи, є першими, котрі представляють нашу Церкву перед вірними і до котрих ті, передусім, звертаються».

 

Департамент інформації УГКЦ

Додаток:

Програма

Духовно-формаційний семінар

для підвищення кваліфікацій місіонерів УГКЦ на тему:

«Теоретично-практична місійність УГКЦ у Вселенській Церкві»

Київ-Обухів, 31 липня - 3 серпня 2011 р.Б.

31 липня, неділя

Тема дня: Хто такі місіонери і чим займаються?

 

11-00 Архиєрейська Св. Літургія у Патріаршому Соборі Христового Воскресіння в Києві, яку відслужить Блаженніший Святослав і Владика Йосиф (Мілян). Після Св. Літургії  зустріч з Главою Церкви та огляд Собору.

 

В Реколекційному центрі (Обухів):

-          Вступне слово і представлення діяльності ПМВ, вл. Йосиф (Мілян), Голова ПМВ;

-          Практичне введення і ознайомлення з ціллю семінару, о. В. Поточняк, Виконавчий секретар ПМВ;

-          Представлення власного місійного досвіду душпастирювання (виступ присутніх учасників).

 

1 серпня, понеділок

Тема дня: Що очікує УГКЦ від місіонерів?

 

-          Зустріч з Блаженнішим Любомиром на тему місійності УГКЦ;

-          Місіологія УГКЦ, о. д-р Мирон Бендик, Ректор Дрогобицької духовної семінарії УГКЦ;

-          Що очікує УГКЦ від місіонерів?, о. В. Поточняк;

-          Праця в групах: Як втілювати місійність УГКЦ в євангелізації своїх вірних?

 

2 серпня, вівторок

Тема дня: Що місіонери очікують від УГКЦ

 

-          Географічний огляд та статистика сучасного українського мігрантства у світі у контексті УГКЦ, Тарас Гринчишин, експерт;

-          Наслідки міграції для України та можливості захисту мігрантів, Григорій Селещук, Голова Комісії у справах мігрантів;

-          Акультурація. Психологічні аспекти акультурації, небажані наслідки та їх запобігання у світлі душпастирського служіння, д-н Андрій Гах, Секретар ПМВ

-          Канонічні аспекти місійного душпастирювання. Труднощі та їх вирішення, о. Роман Іванців, Товариство Українських Каноністів.

-          Праця в групах: Яким чином УГКЦ може допомогти місіонерам?

-          Підсумки праці в групах. Відповіді на питання

-          Співпраця УГКЦ з державними установами та громадськими організаціями в європейських країнах – правовий полюс

Петром Стецюком , Конституційний Суд Україна

 

3 серпня, середа:

Тема дня: Що ми зрозуміли?

-          Служіння УГКЦ в Португалії: успіхи зі співпраці, проблемні питання, Зустріч з директором Мігрантської служби Португальської єпископської Конференції о. Францішку

-          Заключне слово. Вручення сертифікатів.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua