//

У Львівській архиєпархії УГКЦ відкрили церковну крамницю

У неділю 17 липня, на Святоюрській горі, відбулося відкриття церковної крамниці Львівської архиєпархії. Магазин розташовано у колишньому приміщенні архиєпархіальної канцелярії, поруч із конференц-залом. У крамниці можна придбати духовну літературу, церковну аттрибутику, священичий одяг та інші речі релігійного вжитку. 

 

Освячення приміщень магазину відбулося 23 червня, після завершення ремонтних робіт. Чин освячення здійснив єписоп-помічник Львівський, Преосвященніший владика Венедикт. У присутності працівників архиєпархіальної курії, Владика запросив усіх «до співтворіння з Господом».

 

«Кожна людина є сотворена на образ і подобу Божу і покликана до співтворіння з Господом. Нехай навіть найменша повсякденна справа яку ми робимо буде прославою нашого Творця, що на небі. Зичу всім, хто працюватиме у крамниці, Божого благословення, Божої сили та Божої ласки, щоб вони усвідомлювали, що роблять Божу справу», - завершив Преосвященніший Венедикт.

 

Церковна крамниця Львівської архиєпархії відчинена з 9:30 до 18:30 у будні, а також з 10:00 до 16:00 у суботу та неділю.

 

З нагоди відкриття крамниці пропонуємо нашим читачам інтерв’ю з економом Львівської архиєпархії о. Володимиром Ониськівим та директором крамниці о. Василем Янівим.

 

- Отче Володимире, як виникла думка про відкриття крамниці на Святоюрській горі?

 

Ідея створення крамниці на Святоюрській горі належить Преосвященнішому владиці Венедикту, а от щодо її розташування в цьому приміщенні, то це моя ініціатива.  Разом з Владикою прийшли до взаєморозуміння, що найкращим місцем для Архиєпархіальної крамниці є саме приміщення поряд з конференційним залом.

 

- У нашому місті вже існують подібні крамниці з продажу релігійної атрибутики, чи не боїтеся Ви конкуренції?

 

Ми не боїмося конкуренції, бо виступаємо від імені Церкви. Багато крамничок релігійного спрямування є приватними, люди їх відкривають, бо вбачають нішу, яку можна заповнити. Ми ж відкриваємо не просто крамницю, а цілий центр розповсюдження релігійної атрибутики  та літератури.  Ми хочемо, щоб це був репрезентаційний центр нашої Львівської Архиєпархії, в якому було б зосереджено все, починаючи від офірків та свічок і завершуючи літературою та іконами.  Рівночасно, ми плануємо відкрити швейний цех, майстерню з виготовлення вітражів, відділ реставрації церковних ікон та іконописну майстерню.

 

- Хто, на вашу думку, буде покупцем цього магазину?

 

В першу чергу ця крамниця розрахована на наших вірних, священнослужителів, богопосвячених осіб, а також прочан і туристів, одним словом на всіх бажаючих.

 

- Відкриття яких об’єктів заплановано у перспективі розвитку Святоюрського комплексу?

 

Нагальною потребою є відкриття Архиєпархіального музею, над цим зараз працюємо, а загалом планів є багато.

 

- Чи планується тут готель або туристичний комплекс з місцем для ночівлі?

 

Так, ми думаємо про це, але одразу ж виникає проблема з розміщенням такого об’єкту. На даний момент маємо гостру необхідність в приміщеннях для комісій Львівської Архиєпархії та структур Патріаршої Курії, які знаходяться у Львові.

 

- Чи буде ця крамниця приносити прибуток Львівській Архиєпархії?

 

Очевидно, ми сподіваємось що крамниця дійсно приноситиме сталий дохід,  хоча й розуміємо, що це станеться не одразу. У нас немає жодних ілюзій, але оскільки кожне підприємство повинно бути рентабельним, то в перспективі очікуємо на конкретний результат.

 

- Отож, чи можна стверджувати, що відкриття крамниці є початком відновлення Святоюрського комплексу як паломницького центру?

 

Відкриття крамниці є одним з етапів повернення властивого вигляду Святоюрській горі.

 

 


- Отче Василю, наскільки потрібною є церковна крамниця саме в структурі Курії Львівської архиєпархії?

 

Крамниця церковно-сакральної атрибутики є  однією з найважливіших потреб, як для священнослужителів Львівської архиєпархії, так і для паломників і туристів, що відвідують наше місто. Сьогодні у нашій архиєпархії немає єдиного центру із виробництва й продажу церковної атрибутики. Таким чином, ми даємо заробити іншим, переплачуючи за імпортовані речі з Москви, Греції чи Італії. Кожен священик, кожна парафія має потребу в придбанні культового одягу, церковного посуду, духовної  літератури, листівок, образків, пам'яток. Наразі відкриваємо крамницю, але в планах є створити цілий комплекс-фабрику, свого роду «маленьке Софріно» у Львові.

 


- Чому крамниця відкривається саме на Святоюрській горі?

 

Найперше, це місце є зручним для священиків та богопосвячених осіб, які у різних справах звертаються до Курії Львівської архиєпархії. Сьогодні для придбання необхідних сакрально-побутових речей потрібно затратити багато часу. Крамнички розташовані у різних частинах міста та й з паркуванням автомобіля виникають труднощі. Відтепер все буде сконцентровано в одному місці, що є зручно для всіх. Окрім священиків Святоюрську гору відвідують також численні паломницькі та туристичні групи, які прибувають до Львова і бажають придбати пам’ятки чи сувеніри.

 

- Хто буде працювати у крамниці і які ваші вимоги до залученого персоналу?

 

В нашій крамниці будуть працювати світські люди. Головна вимога до майбутніх працівників – це висока духовність, чесність, особиста відповідальність, професійність, знання основ церковної історії,  історії собору св. Юра, богослов’я та катехитики.

 

- Чи передбачено формаційний курс для майбутніх працівників крамниці?

 

Ми поки що не думали над цим, але ідея справді цікава і варта уваги.

 

- Ви відкриваєте крамницю в доволі складний економічний час. Чи не боїтеся?

 

Ні, ризикувати не боюся, тим більше, що за натурою я оптиміст. Зрештою, ми відкриваємо магазин при Церкві, і я вважаю, що починаємо потрібну і Божу справу. Головне бути з Богом і Він нам допоможе.

 

- У Львові вже існує ряд крамниць релігійно-сакрального спрямування, ви не боїтеся конкуренції?

 

Конкуренція, зазвичай, є поштовхом до розвитку. Чому закривається той чи інший магазин? Бо встановлюють надто високі ціни, втрачають покупців і, відповідно, не витримують конкуренції. У нашій крамниці ціни помірковані. Ми запропонуємо покупцям великий вибір товару, і приходити до нас буде вигідно.

 

- Якою Ви бачите перспективу розвитку даної справи?

 

Зараз відкриваємо магазин, плануємо також відкрити невеличку майстерню для пошиття риз та священичого одягу (сорочки, підрясники, ряси). Будемо також виготовляти речі, що є необхідними в церковному служінні. У перспективі, хочемо створити цех для виготовлення церковного посуду. Вважаю, що з Божою поміччю і власною наполегливістю ми досягнемо мети.

 

Віра Ценглевич
Прес-служба Львівської архиєпархії

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua