//

Фінансова криза: Церква критикує безвідповідальність

Поточна фінансова криза, яка торкнулася кількох країн зони євро, на думку представників Церкви, була спровокована безвідповідальністю торгових закладів і, не в останню чергу, рейтингових агентств. Це "жахливо", сказав бенедиктинський абат з Австрії Ноткер Вольф, що долю всієї економіки вирішують якісь три рейтингові агентства. Трагедії конкретних людей в постраждалих країнах, рейтингові аналітики ніколи не брали і не хочуть брати до уваги.

 

З різкою критикою сучасної економічної логіки виступив також Етторе Готті Тедескі, президент Інституту релігійних справ (ІОР). Він заявив про повний провал сьогоднішньої макроекономічної політики. "Відповідальні особи втратили почуття реальності, загального блага, які є настільки необхідними для вдалого керівництва", - зазначив п. Тедескі. На його думку, якби політики у відношенні до світу фінансів застосовували свій управлінський потенціал більш рішуче, "сьогодні ми б не опинилися в ситуації страшної заборгованості".

 

Тедескі називає причину політичної слабкості Європи. На його думку, хоча і існує Європейський Центральний Банк, фінансова політика регулюється кожною окремою країною самостійно. Не вистачає справжнього органу "центральної фінансової влади" в Європі. Тільки у разі існування такої структури можна буде "прорахувати рішення і добре запланувати наслідки", підсумував свої висновки президент Інституту релігійних справ.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё