//

Вказівки Ватикану для сповідників та духівників

 «Священик - слуга Божого милосердя» - такий заголовок носять вказівки для священиків і духівників, видані Конгрегацією у справах духовенства. Їх підписали префект цієї дикастерії кардинал Мауро П’яченца та секретар архиєпископ Чельсо Морга Ірузуб’єта 9 березня, на початку Великого Посту. Документ було розіслано по всіх єпископських конференціях, і тепер його можна прочитати шістьма європейськими мовами (англійською, іспанською, французькою, німецькою, португальською та італійською) на сайті Конгрегації www.clerus.org.


Документ обсягом понад 60 сторінок складається з двох частин. Перша частина, «Служіння покаяння і примирення в перспективі християнської святості», розглядає актуальне значення сповіді і її природи, надає практичні вказівки для сповідників, а також літургійні аспекти цього таїнства. В другій частині документу, «Служіння духовного проводу», зазначається, що ця практика існує в Церкві від початку Її існування і досі має важливе значення для християнського життя не лише духовенства і богупосвячених осіб, але й мирян. Також вказується на специфічну мету духовного проводу, якою є розпізнання Божої волі.


Документ Конгрегації у справах духовенства містить також два додатки: іспит совісті для священика (наголошується, що сповідники також повинні регулярно приступати до цього таїнства) та молитви, які священик повинен відмовляти до і після сповіді. Обидва тексти подано латинською мовою і в перекладі.


За матеріалами Radio Watykańskie та www.clerus.org