//

Львівщина подякувала російському меценату за ікону

Депутати Львівської обласної ради під час сесійного засідання 14 липня прийняли звернення, у якому висловили подяку російському меценату Ігорю Возякову за повернення ікони «Покрови Богородиці».

 

«Львівська обласна рада від імені громади Львівщини висловлює щиру вдячність Ігорю Возякову за віднайдення і повернення до Львова ікони «Покрови Богородиці»… Цей адекватний жест повинен привернути увагу як до теми українських цінностей за кордоном, так і до розкрадання сучасними владоможцями фондів і сховищ українських музеїв», - йдеться у зверненні.

 

У тексті документа наголошується, що протягом минулого століття під час світових воєн та окупацій території тоталітарними режимами, а також у період становлення України як держави, проводилася політика культурного грабежу, і безцінні скарби української культури осіли в державних або приватних колекція за кордоном і в Україні.

 

«Ще раз висловлюємо вдячність п. Возякову, і сподіваємося, що його шляхетний вчинок знайде послідовників в Україні і світі», - вказується в документі.

 

За звернення проголосувало 68 депутатів. Депутати також зазначили, що з офіційною подякою до російського мецената звернувся голова Львівської обласної ради Олег Панькевич.

 

Нагадаємо, сьогодні, 14 липня, в Національному музеї у Львові ім. А.Шептицького презентували ікону «Покрови Богородиці», яку викрали 27 років тому, у 1984 року з Вірменського собору. На урочистій церемонії був також Ігор Возяков, російський меценат, який подарував цю ікону музею.


Джерело: ZAXID.NET