//

УПЦ КП і УГКЦ просять Київраду не лобіювати інтереси Московського патріархату

УПЦ КП заявляє, що Київрада має намір встановити монополію парафії Московського Патріархату на замовлення поховань на столичних цвинтарях. Про це заявив під час прес-конференції голова інформаційно-видавничого управління УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря).

 

Як повідомляє кореспондент Тижня, священик повідомив, що таке звернення зумовлене тим, що 5 липня цього року відбулося засідання президії Київради, на якому, серед інших питань, розглядалося питання про виділення Свято-Іллінській парафії УПЦ МП у фактично безкоштовну оренду по 3 кв. метри строком на три роки приміщень у місцях оформлення замовлень на ритуальні послуги з поховання, у тому числі на міських цвинтарях і в крематорії.

 

У Київраду з аналогічними проханнями звернулися керівники Київської єпархії УПЦ КП і Київської архієпархії УГКЦ.

 

Однак, за власною інформацією єпископа, на завтрашній сесії Київради все ж винесений проект рішення про дозвіл лише УПЦ МП створити свої так звані консультаційні центри.

 

«Ідеальне рішення було би таке: зібрати всіх представників зацікавлених сторін, представників управління ритуальних послуг КМДА, депутатів Київради, які ініціюють це рішення, і в форматі дискусії знайти формальне вирішення. У будь-якому разі ми виступаємо за те, щоб рішення було рівним для всіх конфесій. Або всі отримають те, що просять на підставах рівності, або всім відмовлять, доки не буде знайдене правильне рішення. Надавати лише одним і не давати іншим – я думаю це не правильно і це рішення не буде підтримане громадськістю», – зазначив священик.

 

Втім, на його думку, УПЦ МП намагатиметься пролобіювати цей проект, зважаючи ще й на те, що вони організували схожу прес-конференцію, щоб розпорошити журналістів.

 

Джерело: Тиждень