//

Новий відповідальний за фінанси Ватикану

Сьогодні зранку Папа Бенедикт XVI прийняв відставку кардинала Аттільо Нікори з посади глави Адміністрації церковного майна Апостольської Столиці. Як зазначається у офіційній ноті, виданій з цієї нагоди, метою цієї відставки є прагнення присвятити усі сили праці у новому Фінансово-інформаційному відділі, створеному Папою 30 грудня 2010 року шляхом виданого 'Motu Proprio'.


Цей відділ був створений у відповідь на критику ватиканського банку (яка потім була спростована) зі сторони представників італійської влади. Усвідомлюючи необхідність відповідати всім європейським вимогам щодо протистояння відмиванню грошей, а також прагнучи зайняти своє місце у «білому списку» акредитованих інституцій, Ватикан встановив нові правила для обліку усіх фінансових операцій. Власне Фінансово-інформаційний відділ є відповідальним за контроль над дотриманням цих правил.


Власне перебування кардинала Нікори на двох посадах (глави Адміністрації церковного майна Апостольської Столиці та керівника Фінансово-інформаційного відділу, який контролює діяльність Адміністрації) могло би викликати конфлікт інтересів.


У сьогоднішній ноті зазначається, що, вступивши в першу фазу встановлення нової структури і зробивши перші кроки на шляху введення заходів проти відмивання грошей, тепер увага буде приділятись співпраці і діалогу з міжнародними інституціями для того, щоб шляхом необхідних оцінювань, Святіший Престіл і місто-держава Ватикан змогли отримати визнання як «держава, яка не входить до складу ЄС».


Тепер посаду глави Адміністрації церковного майна Апостольської Столиці займе Архиєпископ Доменіко Кальгано, котрий до тепер був секретарем цієї Адміністрації. В свою чергу, секретарем стане монс. Луїджі Місто, котрий займався фінансовими справами міланської архиєпархії.


За матеріалами www.news.va, CNA/EWTN News та CatholicCulture.org