//

Асиж не є потуранням релятивізму

Молитва, піст і паломництво: ці три елементи характеризували першу зустріч в Асижі 27жовня 1986 року, і будуть характеризувати відзначення 25 річниці цієї події під проводом Бенедикта XVI.  Про це на шпальтах “L'Osservatore Romano” пише держсекретар Ватикану Тарчизіо Бертоне.

 


Найближчий співпрацівник Папи пригадує, що свою історичну ініціативу  Іван Павло ІІ оголосив 25 січня 1986 року. Зустріч відбулась в жовтні і «відбилась широким ехо в світовій публічній думці». Тим, що в першу чергу кидалось в очі, було вперше в історії видиме зібрання всіх представників головних світових релігій. За словами кардинала Бертоне, «можна було спостерегти глибокі намірення, якими керувався великий папа: по-перше, кинути світло на глибоко духовний вимір миру перед лицем культурного клімату, який намірювався зіпхати релігію на маргінес. По-друге, зібрання разом лідерів різноманітних релігій ставило кожного з них перед обличчям відповідальності за те, щоб їх власна релігія перекладалась на особистому та спільнотному рівні на почуття фактичного будування миру».

 


Кардинал зачитав частину промови папи в часі цієї історичної зустрічі, яка «не була поступком щодо релятивізму в релігії». Зустріч мала величезне значення, оскільки «релятивізм і синкретизм провадять до знищення замість правильної оцінки специфіки релігійного досвіду». До цього аспекту часто повертались потім з приводу поверхневих інтерпретацій цієї першої зустрічі в Асижі.

 


На питання про потребу через 25 років повертатись знову до Асижу кардинал відповів, що причина є простою: «Світ змінюється, однак залишаються прагнення людського серця, а сьогодні, більше, ніж коли-небудь, релігійний вимір виявляється невідкличним елементом для оборони і промоції миру ».

 

За матеріалами: wiara.pl