//

Кардинали обговорили організаційні питання і підрахували витрати

Днями у Ватикані відбулося засідання Ради кардиналів з вивчення організаційних і економічних проблем Святого Престолу, яким керує держсекретар кард. Тарчізіо Бертоне. Порядок денний включав баланс за 2010 рік і звіт про збори пожертв, у тому числі Внеску Св. Петра, за 2010 рік.


Було відзначено покращення ситуації з точки зору фінансових доходів і витрат, баланс оцінено як позитивний, не дивлячись на нестабільність світової економічної і фінансової ситуації.


Основні статті витрат відносяться до потреб різних органів Святішого Престолу, які беруть участь в пастирській опіці, здійснюваній Святішим Отцем. На 31 грудня 2010 року загальне число співробітників Святішого Престолу складало 2806 чоловік, тоді як в попередньому році воно складало 2762.


Президент Префектури з економічних питань представив фінансовий звіт, з якого виявляється позитивний баланс Губернаторства Держави Град Ватикан – більше 21 мільйона євро. Цьому сприяла перш за все діяльність Ватиканських музеїв, особливо зростання числа відвідувачів, на противагу кризі туристичного сектора у всьому світі. Як відомо, Губернаторство Ватикану здійснює незалежне управління фінансами, що походять від Святішого Престолу і інших організацій, і автономним чином управляє територією держави, забезпечуючи Апостольський Престол і його діяльність необхідною підтримкою. Особливу увагу Губернаторство приділяє охороні цінної історико-художньої спадщини людства. У 2010 році число співробітників Губернаторства було 1876, що майже на 20 менше, ніж в попередньому році.


Що ж стосується внеску Святого Петра – сукупності пожертвувань Святішому Отцеві від помісних Церков, чернечих інститутів, добродійних фондів і окремих віруючих, зібраних в день Свв. Петра і Павла -- то в 2010 році він склав більше 67 мільйонів американських доларів – менше, ніж в 2009-му року. Члени Ради кардиналів виразили вдячність Святішого Престолу всім, хто своїм вкладом побажав підтримати пастирську активність і благодійність Папи, в першу чергу в ситуаціях стихійних лих і потреб в різних частинах світу.

 

Джерело: Радио Ватикан