//

Звуковий архів українського відділу Радіо Ватикану. Інтерв’ю з організатором візиту Папи Івана Павла ІІ в Україну, кардиналом Роберто Туччі, ТІ

Звуковий архів українського відділу Радіо Ватикану зберігає чимало інтерв’ю з церковними особистостями, зроблені з нагоди різних знаменних подій. У 2006 році, з нагоди 5-ої річниці відвідин України Папою Іваном Павлом ІІ, своїми спогадами про цю подію поділився італійський кардинал Роберто Туччі, ТІ. Протягом 19-ти років він був організатором Апостольських подорожей Святішого Отця по світі і саме він приготував також і Апостольський візит блаженного Івана Павла ІІ в Україну, однак, у лютому 2001 року Папа призначив його кардиналом і він передав проведення Апостольської подорожі своєму наступникові, монсеньйорові Ренато Боккардо, але на бажання Папи був поруч із ним під час візиту в Україну.

 

У квітні цього року кардинал Туччі відсвяткував 90-ту річницю життя. Від 1973 до 1985 року він був Генеральним Директором Радіо Ватикану і майже від початку понтифікату Папи Івана Павла ІІ йому доручено також і допомагати в організації Апостольських візитів. Від 1985 року, за дорученням Святішого Отця, він повністю посвятився організації папських візитів, яких ставало дедалі більше. В приміщенні Ватиканського Радіо діяло його бюро, як організатора Апостольських подорожей Івана Павла ІІ і в цьому скромному офісі він залишився працювати і надалі, допомагаючи Апостольській Столиці своїм величезним досвідом. Тут він трудиться й до сьогодні. І кожного разу, коли проходячи коридорами, зустрічається з нами, неодмінно вітається українською мовою: «Доброго дня!», зупиняється, щоб розпитати, уточнити, як ідуть справи в Україні, чи події насправді такі, як це висвітлюють італійські ЗМІ. Та послухаймо інтерв’ю з кардиналом Роберто Туччі, записане 2006 року:

 

«Для мене було великим задоволенням могти співпрацювати з організацією цієї подорожі, яку так чекав український народ, що вистраждав так багато, понад усе католицька Церква мучениця в минулому сторіччі. Велике очікування з боку українського народу і великим було також очікування і Святішого Отця, який приділяв велику увагу цьому візитові, бажаючи, щоб він пройшов під знаком взаємного прощення і примирення. У процесі приготування до візиту Папа бажав, щоб його детально про все інформували, про те, як ідуть справи, як іде підготовка.

Пригадую надзвичайно численну участь у Святих Літургіях, як у Києві, так і у Львові, на Службах Божих латинського, так і Літургіях візантійсько-українського обрядів. Греко-католицькі богослуження Папа тільки очолював, а відправляв верховний архиєпископ Любомир Гузар, бо для Папи було би надто важко самому відправляти.
З особливим зворушенням пригадую зустріч з молоддю у Львові! Це була чудова зустріч перед новозбудованою церквою УГКЦ на Сихові. Була присутня величезна кількість молоді. Як ми потім дізнались, серед них було багато некатоликів, чимало навіть православних. Того вечора Папа прибув на цю зустріч дуже втомлений і я навіть побоювався, – сказав кардинал Роберто Туччі, – що він буде менш жвавий, ніж звичайно, але сталось так, як майже під час усіх подорожей – коли Папа зустрічався з молоддю, набирався нових сил. Папа був дуже щасливий після тієї зустрічі з молоддю. Думаю, що це була одна із зустрічей, яка йому найбільше сподобалась.

Пригадую також не тільки це часте повернення до теми примирення , прощення, дбання про єдність Церкви, але й велику любов Івана Павла ІІ до вас, українців, бо він завжди вас любив і, нарешті, зміг виявити цю любов у вашій країні.

Пригадую останні слова, які він сказав перед від’їздом , бо це дійсно прекрасні слова… Прекрасні слова!

 

Послухаймо тепер слова блаженного Папи Івана Павла ІІ, про які згадує кардинал Туччі:

«Ще раз звертаюсь до тебе, Українська Земле, з побажанням добробуту та миру. Ти залишаєш у моєму серці незабутні спогади! До побачення, народе-друже, пригортаю тебе обіймами доброзичливості і любові! Дякую за щирий прийом та гостинність, про які ніколи не зможу забути. До побачення, Україно! Словами твого великого поета також і я благаю: «О, Боже, сильний і правдивий», благослови дітей Твоєї країни – «землі… стократ политої криваво, колись преславної землі!» Дорогі Брати і Сестри, також я кажу разом з вашим поетом і разом з вами: нехай завжди береже тебе Господ, «о, святая! Свята батьківщино моя!» Молю Всемогутнього Бога, щоб благословив тебе, український Народе, і щоб зцілив усі твої рани. Його велика любов нехай наповнить твоє серце і нехай провадить тебе у третє тисячоліття християнства до нового майбутнього. В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа».

 

Далі кардинал Туччі продовжував:

«Крім того при іншій нагоді Папа сказав, що він зблизька слідкував за подіями в Україні, за ліквідацією УГКЦ в Україні в комуністичні часи, і в молодості, як священик, і коли був краківським архиєпископом.

Це був мій останній візит з Папою, – мовив наш співрозмовник,. – Так, я підготував його візит в Україну, але коли дійшло до здійснення, я вже був кардиналом, і вже мав наступника в приготуванні папських подорожей. Але Папа мені сказав, що дуже бажає, щоб в Україну поїхав також і я, і це справедливо, бо цю подорож готував я, і тому мав бути присутній. Отже, я був вільний від організаційних завдань під час апостольської подорожі і втішався тим, до чого доклав зусиль під час приготування.

Вітаю друзів, з якими я познайомився в Україні під час візиту Папи і всіх тих, хто допомагав в приготуванні цієї подорожі. Понад усе з католицького боку, як греко-католиків, так і римо-католиків. Мені дуже допомагали кардинали Яворський і Гузар – усі три ми є кардиналами…

Бажаю українському народові, щоб згадуючи цей візит Святішого Отця, наново пережити повчання Папи і старатись його втілити в життя і звертаюся також і до православної частини, що була дуже критичною до нас, щоб і вона прийняла послання любові і примирення, яке звіщав Папа Іван Павло ІІ».

 

Джерело: Радіо Ватикан