//

Freedom House заявляє про чергове зниження рівня демократії в Україні

На думку міжнародної організації Freedom House в Україні відмічається суттєве зниження рівня демократії. Доповідь правозахисної організації Freedom House про стан демократії й прав людини в Україні вже презентували у США, а у вівторок планують обговорити у Києві.

 

Американські експерти відзначають зниження рівня демократії та формування  В Україні «нездорової політичної обстановки». Окрім цього міжнародні правозахисники акцентують увагу на посилення ролі СБУ, тиску на ЗМІ та фактичної відсутності в країні дієвої опозиції. «Цей звіт торкається нюансів. Коли їдуть на Захід представники влади, то змальовують все красивим білим кольором; коли їдуть представники опозиції, то описують все у чорних кольорах. Тому дуже важливо було представити, яка ситуація насправді. Ця доповідь є, на наш погляд, найбільш об’єктивною», - сказав Deutsche Welle виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький. Його бентежить негативне ставлення української влади до неурядового сектору.

 

Така ситуація не може не хвилювати християн в Україні, враховуючи, що згортання демократії призводить до зростання соціальної несправедливості й створює суттєву небезпеку утисків християнських громад.

 

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки Володимир Яворський схильний вірити оцінкам і зауваженням Freedom House, адже в країні справді є проблеми з дотриманням прав людини, каже він. Зокрема за останні півтора роки в Україні погіршилася ситуація з правом на мирні збори, свободою слова, правом на справедливий суд. «Доповіді з прав людини не пишуться на основі своєї думки, а ґрунтуються на міжнародних стандартах. Є достатньо чіткі стандарти і ви просто дивитесь, чого дотримуються, а чого - ні», - прокоментував Deutsche Welle Володимир Яворський.


Джерело: Deutsche Welle