//

Бенедикт ХVІ: Хорвати – ревні католики з твердою християнською традицією

Хорвати – інтегральна частина європейської цивілізації, ревні католики з твердою християнською традицією – таке враження Святішого Отця Бенедикта ХVІ від візиту до Хорватії, відзначає хорватський ватиканіст Сільвіє Томашевіч.


«Сьогодні хотів би дещо вам сказати про свій апостольський візит до Хорватії» - розпочав свою сьогоднішню катехизу Святіший Отець в часі загальної аудієнції на площі св. Петра в Римі. Говорячи про свій недавній візит до Хорватії (4 та 5 червня), Папа наголосив, що це була коротка мандрівка, але сповнена зустрічей і розмов, а понад усе сповнена Духом, бо хорвати глибоко католицький народ. Папа подякував хорватам за теплий прийом і наголосив, що його попередник блаженний Іван Павло ІІ відвідав Хорватію три рази, і сам він хоче цю традицію підтримати.


«Країни з християнською традицією мають у сьогоднішній Європі велику відповідальність за поширення цінностей сім’ї, заснованої на шлюбі» – сказав Папа і наголосив, що власне сім’я є вирішальною у вихованні нового покоління та побудові суспільства.


«Це має особливе значення для Хорватії, яка має багату духовну, культурну та етичну спадщину, а зараз знаходиться на порозі вступу до ЄС» - продовжив Святіший Отець. – «В теперішньому часі, коли, на жаль, ми є свідками зростання кількості розлучень, шлюбна вірність сама по собі стає важливим елементом свідчення Христової любові, яка дає можливість подружжю бути тим, чим воно є – союзом одного чоловіка і однієї жінки, які за допомогою Христової любові ціле життя любляться і взаємно допомагають одне одному в радості й болях, у здоров’ї і хворобі».


У своїй катехизі Папа також діткнувся особи бл. Алойза Степінца, який уособлює страждання католиків під тоталітарними режимами ХХ століття.


За матеріалами www.vecernji.hr