//

Конференція католицьких єпископів США обговорить питання про допустимість евтаназії

Конференція католицьких єпископів США, засідання якої повинне відбутися в Сієтлі 15-17 червня, планує прийняти рішення відносно проекту документа, в якому рішуче засуджується практика евтаназії, законодавчо прийнята в деяких штатах Америки.


За словами кардинала Даніеля ДіНардо, Католицька Церква серйозно заклопотана легалізацією евтаназії в Америці. Особливу стурбованість викликає обговорення можливості ухвалення відповідного закону у Вашингтоні.
У проекті документа, який буде запропонований єпископам США, говориться про те, що лікарська допомога пацієнтам передбачає принципову важливість таких моральних понять, як «співчуття» і «усунення страждання». У ситуації дозволу евтаназії ці моральні поняття виявляються збоченими, оскільки лікар усуває не страждання, а самого пацієнта.


Посилаючись на статистику і приклади країн, де легалізована евтаназія – наприклад, на Нідерланди, – документ зазначає, що дозволеність «добровільної» евтаназії поступово стає інструментом проти самих пацієнтів, на яких виявляється тиск, внаслідок чого у ряді країн були зафіксовані багаточисельні випадки «недобровільної» евтаназії. Також евтаназія може приводити до погіршення медичного обслуговування людей, що знаходяться в критичному стані.


Документ стверджує, що труднощі і страхи пацієнта недопустимо експлуатувати в цілях примусу останнього до рішення про припинення свого життя. Навпаки, люди з подібними страхами повинні знаходити в медичних установах відповідну підтримку і допомогу, направлену на стабілізацію їх психологічного стану.

 

Джерело: www.pravmir.ru