//

Релігієзнавець Віктор Єленський: Церква не повинна замикатися у своїй огорожі

Відомий український релігієзнавець пан Віктор Єленський , який прийняв участь у вчорашній презентації авдіо книги Блаженнішого Любомира Гузара, наголосив про те, що Церква не мала би замикатися у самій собі.

 

"Коли Блаженніший був єпископом-помічником, у 1998 році у нас, як завжди, були вибори. Зустрілися за столом з одного боку, представники партій, з іншого - представники церков. Представники партій казали, що вони доброго зроблять для церкви, а представники церков слухали і робили висновки.


Один казав: «Ми віддамо всі сакральні будівлі, які забрала радянська влада». Другий каже: «Ми віддамо не тільки сакральні будинки». Третій: «Ми віддамо взагалі все – і луки, і ліси». І посипалися питання: «А знижки на газ будуть?» - «Так, будуть». – «А на воду?» - «І на воду будуть».

 

Доходить черга до Блаженнішого, який тоді ще не був блаженнішим. І він поставив прості питання: «А як ви ставитесь до приватної власності? До зовнішньополітичного курсу? До продажу чи не продажу землі?» - тобто, ті питання, які ми і зараз ставимо нашим політикам.
Вони почали перезиратися, ніби їм поставили непристойне запитання.

 

 

Йдеться про те, що церква не замикається в церковній огорожі, і про це книга. Що християнином не можна бути тільки в Церкві, а вийшовши, стати поганим.


Автор книги не ідеалізує людину, яка є занепалим творінням, тому їй не можна довіряти повну владу над собі подібними.


Владу треба контролювати, бачити наскрізно, ставити їй заборола і постійно на неї тиснути. Це те, що я виніс з прочитання цієї книги. Також це книга про людину, яка постійно знаходиться у стані відповідальності за свій вибір, який вона не може нікому передовірити – ні батькам, ні кумирам." - наголосив релігієзнавець.

 

Джерело: http://bilozerska.livejournal.com