//

Огляд різдвяних подій у Львівській архиєпархії УГКЦ

6 січня 2011 року у Навечір’я празника Різдва ГНІХ, Високопреосвященніший владика Ігор (Возьняк) та Преосвященніший владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської Архиєпархїі УГКЦ у Архикатедральному Соборі Святого Юра, розпочали цикл різдвяних богослужінь.

 

«До нас прийшло гарне свято: Різдво нашого Господа. Це - правдива історія, за котрою міститься велика правда, правда про спасіння людського роду нашим люблячим Спасителем. – сказав владика Ігор під час Вечірні з Літургією Василія Великого. - Люди відразу не прийняли його, не віднеслися до Господа з любов'ю, погородили ним, а це був найкращий час його приходу на землю, бо так постановив Небесний Отець».

Високопреосвященніший владика у навечір’я свята, звернув увагу на те, що Богові дуже коштувало заплатити за наші й усіх людей гріхи. У Різдві Бог пропонує нам свої заслуги, котрі потрібно прийняти, щоб отримати спасіння, а це вже не коштує, хіба що ми повинні прикладати невеликих зусиль, щоб жити цим спасінням».

 

Владика Венедикт після богослужінь у Соборі Святого Юра, очолив молитву у каплиці Українського Католицького Університету. Саме там, архиєрей молився Велике Повечір’я, після якого, студенти УКУ запросили усіх потребуючих на «Вифлеємську гостину». Це різдвяна вечеря для вбогих, яку студенти УКУ організовують уже 11-й рік поспіль.

 

Організатори акції розповідають, що у вечері взяло участь близько 150 гостей та 10 волонтерів-студентів.

 

В сам день свята, 7 січня 2011 року у Архикатедральному Соборі Святого Юра відбулася святкова Божественна літургія, яку очолив Архиєпископ Львівський, Владика Ігор. До молитви долучилися також, владика Венедикт - єпископ-помічник Львівський, священнослужителі Львівської архиєпархії та вірні, серед яких були і представники місцевої та обласної влади.

 

Розділити радість свята та взяти участь у Різдвяній літургії на запрошення владики Ігоря, прибув також Архиєпископ РКЦ Мечислав Мокшицький, який по завершені молитви привітав усіх греко-католиків зі святом.

 

Взяти участь у Різдвяній літургії мали можливість і усі ті, хто з певних причин не міг прибути до храму, адже літургію транслював у прямому ефірі 12 канал (Львівська ОДТРК).

 

8 січня 2011 року Високопреосвященніший владика Ігор очолив святкове богослужіння у храмі Святого Миколая, Згромадження Сестер Пресвятої Родини (м. Львів, вул. Ялівець).

 

Під час літургії свої перші чернечі обіти склала с. Анна Білянська, а облечини отримала с. Марія Даниляк, яка вирушила в особливу дорогу богопосвяченим життям.

 

«Преподобні сестри Згромадження Пресвятої Родини, Господь покликав вас до життя й служіння в цій чернечій спільноті, щоб ви освятили свої душі й допомагали іншим у цьому. Це - найкращий дар для вас від Господа! Старайтеся зреалізувати це в найкращий спосіб», - сказав владика Ігор.

9 січня 2011 року в неділю по Різдві Преосвященніший владика Венедикт відслужив Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Свв.Ольги і Єлизавети у співслужінні Адміністратора храму о.Івана Галімурки і священиків храму.

 

По закінченні Св. Літургії владика оглянув приміщення облаштовані для потреб катехитичної школи, благословив дітей і катехитів, а також спілкувався із священиками. В ході розмови Владика відповів на запитання священиків, зокрема про екуменічні відносини УГКЦ і УПЦ КП, про потребу праці нашої Церкви в інтернеті та інші. Багато часу було уділено питанню духовної опіки вірних. Адміністратор храму о.Іван Галімурка інформував Владику Венедикта про певні історичні аспекти розбудови парафії.

 

9 січня 2011 року Високопреосвященніший владика Ігор побував на храмовому святі сестер у храмі святого Йосифа, Згромадження Сестер Милосердя святого Вінкентія.

 

«Ми не повинні тільки вдивлятися в життя святого Йосифа, але нам потрібно наслідувати його, переймаючись спасенним страхом й великою відповідальність перед Богом за наше життя та доручені нам дари, вміння, професію й християнське виховання», - сказав владика під час проповіді. – Стараймося, щоб на ділі любити Бога, приймаючи різні невигоди в житті, не нарікати на наше життя, на Господа Бога, його Церкву, наших наставників у духовному чи мирянському житті».

 

На завершення Архиєпископ освятив воду та уділив усім благословення.

о. Павло Дроздяк,
прес-служба Львівської архиєпархії

Джерело: www.ugcc.lviv.ua

фото Собору Святого Юра з сайту  lviv.ridne.net