//

Папа Бенедикт ХVІ переконаний у автентичності Католицької харизматичної Онови

Ще перебуваючи на посаді префекта Конґреґації у справах віри, папа Бенедикт ХVІ, тоді ще кардинал Йозеф Рацінґер (Jоsеph Rаtzіngеr), так висловився про харизматичний рух в Католицькій Церкві: «...в цьому випадку ходить про надію, про позитивний знак часу, про Божий дар нашому часові. Це є повторне відкриття радості і багатства молитви на противагу закостенілим і сухим теоріям і практикам секуляризованого раціоналізму. Я і сам переконався у віродостойності і корисності Харизматичного руху.»

 

Після вибору кардинала Йозефа Рацінґера єпископом Риму Директор ICCRS-у Оресте Песаро зібрав відомості про відношення папи Бенедикта XVI до Онови. Ці відомості подані в Обіжнику Європейського підкомітету Католицької Харизматичної Онови № 143 від 10. 05. 2005р. Там наведено кілька цікавих фактів, з якими варто ознайомитися. «Кардинал Рацінґер знайомий вже дуже давно з Харизматичною Оновою - він належав до групи богословів-консультантів, які розробили Перший Малінський документ «Богословські і душпастирські орієнтири Католицької Харизматичної Онови». Окрім цього кардинал Йозеф Рацінґер написав вступ до італійського видання Четвертого Малінського документу - «Онова і Сили Темряви». В квітні 2005р.Б. папа Бенедикт XVI передав своє апостольське благословення італійському національному Конґресові Католицької Харизматичної Онови.

 

Варто також зазначити, що 14. 09. 2000 року Конґреґація у справах віри видала «Інструкцію про молитви, в яких проситься Бога про оздоровлення», яку підписав кардинал Йозеф Рацінґер, а також архиєпископ Тарцізіо Бертоне (Tarcisio Bertone), з зауваженням: «Папа Іван-Павло ІІ під час аудієнції, наданої нижчепідписаному префектові, підтвердив цю Інструкцію, яка була прийнятою на черговому засіданні цієї Конґреґації, та схвалив її проголошення.» Метою цієї Інструкції є встановити співвідношення між літургійним і нелітургійним типом молитов, у яких проситься Бога про оздоровлення. В ній також коротко опрацьовується харизма оздоровлення та наголошується необхідність цієї харизми, рівно ж як і наголошується, що власне Дух Святий є Той, Хто дарує цю харизму відповідно до своєї волі.

 

В одній зі своїх проповідей у вересні 2005 року теперішній наслідник св. Петра, оцінюючи Католицьку харизматичну Онову, сказав наступне: «Минуле століття, хоча і відзначене чи не найтрагічнішими сторінками історії, означене також і чудесним свідченням харизматичної Онови в Дусі, яка проявилась в усіх ділянках людського життя і діяльності. Твердо надіюсь, що Дух Святий знаходитиме в серцях вірних все більшу відкритість на Його присутність і діяльність, уможливлюючи поширення культури П'ятидесятниці, яка є настільки необхідна для теперішнього часу».

 

о. Орест-Дмитро Вільчинський

 

Джерело: "Milites Christi Imperatoris"