//

Новий патріарх Лівану хоче саміту арабських релігійних лідерів

Вступаючи у діалог з мусульманами, не слід забувати, що іслам – це не лише релігія, але й політика, бо у ньому немає розрізнення між державою і релігією. У країнах, де іслам є офіційною релігією, джерелом права є Коран, і практично вся влада політична, судова та військова автоматично переходить до рук мусульман. Єдиним винятком у всьому мусульманському світі у цьому відношенні є Ліван, – зазначає патріарх маронітів Бешара Бутрос Рай.

 


Таким чином, новий глава ліванських християн визначає контекст великого проекту, яким патріарх розпочинає своє служіння, оскільки Бутрос Бешара прагне зав'язати новий діалог з ісламом. З цією метою він пропонує скликання регіонального саміту релігійних лідерів арабських країн. До цього його заохочує успіх аналогічного саміту на національному рівні в Лівані, який патріарх скликав у своїй резиденції у Бкерке 12 травня.

 


Метою регіональної зустрічі мало б бути створення пакту про дружбу між християнами і мусульманами, а саме встановлення правил взаємного співіснування. Бешара Рaй усвідомлює, що це не просте завдання. Головною перешкодою є пов'язаність ісламу з політикою, а останнім часом і з тероризмом. Задовільне порозуміння вимагало б від мусульман відмовитися від теократичного бачення держави,  – підкреслює маронітський патріарх. Однак, він не втрачає надії, зазначаючи, що пропонований ним саміт може відбутися у найближчому майбутньому.

 

За матеріалами Radio Watykańskie