//

У Донецьку відбулися пам’ятні заходи, присвячені Дню пам’яті жертв політичних репресій

Сьогодні, 13 травня 2011 року, в Донецьку відбулися пам’ятні заходи, присвячені Дню пам’яті жертв політичних репресій. Цього року їх організовано за допомогою Донецької міської ради, Донецької обласної державної адміністрації та Кіровської районної ради м. Донецька.

 

В участі у пам’ятних церемоніях взяли представники обласної, міської, районної влади, члени громадських організацій «Просвіти», політв’язнів і репресованих, «Меморіалу» інших громадських організацій та політичних партій, священнослужителі, студентство, школярі, працівники освіти.

 

Вшанування розпочалося 13 травня об 11.00 на Рутченковому полі біля пам’ятника жертвам політичних репресій мітингом, панахидою і покладанням квітів перед монументом репресованими та загиблими під час голодомору 1932-1933 років, яку традиційно відправили священнослужителі УГКЦ та УПЦ-КП. УГКЦ представляли канцлер Донецько-Харківського Екзархату о. Василь Пантелюк, о. Сергій Паламарчук, семінарист Дмитро Дехтярьов, миряни.

 

Під час мітингу майоріли лише українські державні прапори (синьо-жовті). Жодних інших прапорів і символіки не було з огляду на небезпеку провокацій, як зауважила громадський діяч Марія Олійник.

 

Опісля цього відбулося покладання квітів до меморіальної дошки на приміщенні колишнього НКВД-КГБ (зараз приміщення Донецької музичної академії), до меморіальної дошки Василя Стуса на приміщенні філологічного факультету Донецького національного університету та біля каменю в Київському районі м. Донецька, де буде відкрито меморіал жертвам голодомору в Донецькій області.

 

У ході мітингу у своїх виступах представники влади і громадськості виступали із засудженням тих, хто звершував репресії та знищення невинних, а також закликали до пам’яті про ці лихоліття, до вшановування цих жертв не тільки двічі на рік (в листопаді та травні), але й на рівні освіти і виховання, наукової та інтелектуальної діяльності, організації суспільного життя загалом. Було порушено питання про доцільність перегляду топографічних і географічних назв, найменувань вулиць міста, адже, за словами одного із промовців, наше вшанування загиблих не має сенсу, коли ми після поминальних заходів повертаємося у місто і спокійно ходимо вулицями, які носять імена тих, хто звершував ці репресії.

 


Прес-секретаріат Донецько-Харківського екзархату