//

Ватикан заохочує Австралію до солідарності з мігрантами

Глава Папської Ради у Справах Душпастирства Мігрантів і Подорожуючих архиєпископ Антоніо Марія Вельйо і, перебуваючи з двотижневим (2-14 травня) візитом у Австралії, у своїй проповіді на Літургії в катедрі у Сіднеї за участю місцевих єпископів і численних душпастирів іммігрантів звернувся до багатоетнічності цієї країни-континенту.

 

Багатоетнічність має велике значення для Австралії, яка, згідно з даними місцевого уряду налічує 21 мільйон жителів. Населення тут, окрім корінних народів, складається з нащадків британських колоністів вісімнадцятого століття і більш пізніх емігрантів, що прибули туди з різних частин світу. Австралія в даний час приймає щороку понад 120 тисяч мігрантів, а близько 13 тисяч осіб приїжджають сюди у рамках спеціальної гуманітарної програми. В останні роки кількість відвідувачів неухильно зростає. Більшість з них, майже п'ята частина (18 %), прибуває на континент з Великобританії. Далі йдуть Індія (15 %), Китай (13 %), Південна Африка (9 %) і Філіппіни (5 %).

 

У своїй проповіді, гість з Ватикану говорив про часті виклики Церкви на знак солідарності з мігрантами. Він нагадав, що Іван Павло II у міграції та культурних відмінностях бачив нагоду для зустрічі та діалогу. Архиєпископ Вельйо процитував слова про необхідність культури солідарності з інструкції Erga migrantes caritas Christi, яку сім років тому (у 2004) видала очолювана ним дикастерія. А також слова Бенедикта XVI з цьогорічного послання на Всесвітній День Мігранта і Біженця, що потрібно прагнути до діалогу і братерства "у суспільствах, які стають все більш багатоетнічними і мультикультурними".

 

Глава Папської Ради у Справах Душпастирства Мігрантів і Подорожуючих також представив вказівки Церкви з цього питання австралійським єпископам, з якими зустрівся на пленарному засіданні сесії єпископату в центрі ім. Мері MaкКілоп, першої австралійської святої, канонізованої минулого року.

 

За матеріалами Radio Watykańskie