//

В'єтнам: кровопролиття серед хмонгів

Вже майже 50 убитих і понад 30 поранених в результаті придушення протестів хмонгів у В'єтнамі. Майже половину смертельних жертв становлять християни, а решта – анімісти. Сотні учасників заходів заарештовувало військо.

 

Від 30 квітня ця в'єтнамська етнічна група організувала масові протести проти політики комуністичної влади по відношенню до землеволодіння і релігійної свободи. У провінції Діен Біен на кордоні між Китаєм і Лаосом в мирному протесті взяло участь понад 7 тисяч хмонгів. Уряд В'єтнаму вислав в район конфлікту військові підрозділи, які розсіяли заворушення. У беззахисне населення стріляють з гелікоптерів. Утікаючих у напрямі кордону з Лаосом хмонгів затримали війська цієї країни. В'єтнамська провінція відрізана від світу. Вимкнули електрику. Заборонено в'їзд іноземцям і журналістам. На дорогах розміщено військові пости. Багато учасників протестів заховалися в лісах. Кількість зникнувших безвісти становить кількасот осіб.

 

Натомість уряд в Ханої визнав, що в провінції Діен Біен померло троє дітей хмонгів. Причиною смерті були погані гігієнічні умови та складнощі з продовольством в таборах, призначених для цієї етнічної групи, – поінформовано в урядовому комюніке.

 

Католицька Церква є союзником в'єтнамських етнічних груп. Пропонує їм базову освіту, оскільки головною проблемою меншини є неписьменність, а через це - беззахисність перед комуністичним режимом.

 

Район, який населяють хмонги називають білою зоною, на території якої існує заборона діяльності Католицької Церкви. Душпастирство проводиться інкогніто. Деякі етнічні групи у В'єтнамі не визнали донині перехоплення влади комуністів після падіння Сайгону в 1975 р.

 

За матеріалами Radio Watykańskie