//

Відбувся душпастирський візит Апостольського Візитатора до української громади м. Парма

У суботу, 7 травня 2011 року, владика Діонісій Ляхович Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії прибув із душпастирським візитом до української церковної громади м. Парми, що у північно-італійському регіоні Ємілія-Романья на відстані близько 461 км на північ від Рима, 90 км на північний захід від Болоньї.

 

О 14. 30 Апостольський Візитатор очолив Архієрейську Божественну Літургію у храмі св. Рокко (San Rocco). Цей храм був збудований у ХVІ ст. і донедавна належав Ордену Єзуїтів.

 

З 2010 року місцева церковна влада надала дозвіл на двохгодинне користування в тиждень храмом для громади УГКЦ.

 

В цей день на Літургію прибуло біля 60 вірних. З Апостольським Візитатором співслужать о. Михайло Хром´янчук, капелан громади, о. Андрій Мацьків, помічник о. Михайла та о. Юстин Бойко, Студит.

 

З нагоди візиту перед Літургією до храму св. Рокко завітав також Дон Рафаеле Мацоліні (Don Raffaele Mazzolini), Єпископський вікарій Пармської дієцезії, щоб привітати преосвященного владику Діонісія та місцеву українську громаду.

 

Під час проповіді владика Діонісій привітав Єпископського Вікарія та присутніх вірних від імені Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука) та подякував італійській стороні за надану церковну пристань, а українським вірним за практикуюче християнське життя на чужині. Після чого Апостольський Візитатор поділився духовними роздумами про значення праці та про історію хліба і його значення для людини. Також владика Діонісій поділився духовною наукою про значення Неділі жінок Мироносиць. "Ці жінки ідуть до гробу, щоб намастити пахощами мертве тіло Ісуса Христа і по дорозі журяться, хто їм відкотить камінь від гробу. Але прибувши на місце, знаходять камінь відкочений і гріб порожній. Він воскрес, його нема тут!  І так стають першими благовісниками Христового Воскресіння. Ці жінки відзначалися тим, що ходили разом з Ісусом і йому служили, і хотіли принести останню прислугу. Служіння іншим є ознакою справжнього християнства. Адже сам Христос прийшов у цей світ, щоб служити і віддати життя. Хто служить іншому, той звіщає новий спосіб життя, є  християнином та вже є тим самим благовісником Воскресіння. Хто хоче служити той не зважає на життєві проблеми, хоч би які великі камені були. Вони відкочуються служінням.  І тут бачиться роль жінки у Церкві. Вона є першою, щоб піти і послужити і тим самим є першою благовісницею християнського способу життя, благовісницею надії Воскресіння.  І саме теперішня українська еміграція відзначається тим, що виїхали жінки, не тільки, щоб заробити "копійку", але бути мироносицями, піклуватися старшими людьми, і свідчити  християнську цінність служіння у секуляризованому європейському суспільстві"- зазначив зокрема владика Діонісій.

 

По завершенні Богослужіння відбулося мировання і особиста зустріч владики зі всіма присутніми.

 

Прес-служба УГКЦ в Італії