//

1 травня – неділя після Пасхи

1 травня 2011 р., тиждень після Великодня, східні Церкви візантійської традиції відзначають Томину неділю, яка має свою назву від події, описаної в Євангелії, де говориться про зустріч святого апостола Томи з воскреслим Ісусом. В Україні цю неділю називають також і провідною, бо вона «проводить», тобто продовжує празник Пасхи.

 

Римо-католицька Церква, відзначаючи другу неділю після Пасхи, називає її «in albis», тобто «в білих» чи «білою», від латинського слова «alba», тобто біла одежа, що походить від латинського слова «alba», тобто біла одежа, бо в давнину новоохрищені, прийнявши у Велику Суботу святу Тайну Хрищення, протягом усього Світлого Тижня ходили в білому одязі, а другої неділі після Пасхи, під час окремої церемонії, віддавали цей білий одяг.

 

Друга неділя після Пасхи – це також й празник Божого Милосердя. Це найновіший празник у католицькій Церкві, бо його встановив Папа Іван Павло ІІ 30 квітня 2000 року під час канонізації святої Фаустини Ковальської, апостолки Христового милосердя до людей. І саме свято Божого Милосердя 2011 року Папа Бенедикт ХVІ вибрав на день проголошення Івана Павло ІІ блаженним.

 

Джерело: Радіо Ватикан