//

Колишній речник Ватикану про медіа і таємні подорожі Івана Павла ІІ в гори (відео)

Однією з найбільших революцій понтифікату Івана Павла ІІ була його відкритість до медіа. Його правою рукою був Хоакін Наварро-Вальс, речник Папи впродовж 22-ох років.


«Я пригадую своє перше враження після того, як кардинала Войтилу обрали Папою. Це був молодий чоловік, усміхнений, котрий почав привертати до себе увагу громадської думки. І ця його риса утвердилась до кінця понтифікату» - згадує колишній речник Папи.


Пан Наварро-Вальс був кореспондентом іспанської газети АВС. Одного дня йому подзвонили з Ватикану і сказали, що Папа хоче з ним пообідати.


«Я попросив свою секретарку передзвонити до Ватикану, бо мені здалось, що хтось хоче зі мною пожартувати. Вона передзвонила, і їй підтвердили, що це правда. Я добре пам’ятаю той обід з Папою, котрий питав мене чи є в мене якісь ідеї стосовно того, як покращити комунікацію. Він особисто не потребував жодної поради, але швидше хотів передавати християнські цінності всьому світові, і саме це має робити Ватикан» - розповідає Хоакін Наварро-Вальс.


Таким чином почалась робота, яка не полягала лише в тому, щоб передавати інформацію з Ватикану до всього світу, а в чомусь набагато глибшому і складнішому.


Колишній речник зазначає: «Справа не полягала в тому, щоб просто поширювати якийсь образ, а в тому, щоб змінювати ментальність. Папа вже був відкритий на це все, але ще треба було змінити внутрішнє мислення Ватиканської Курії».


Можливо, найбільш теплими спогадами про Папу є його приховані подорожі. Досить часто Іван Павло ІІ покидав Рим у суворій таємниці разом із найближчими співпрацівниками, щоб відпочити в горах.


«Він їхав в анонімному авто. Це точно не було авто, зареєстроване у Ватикані. Воно проїжджало через Рим в обід, в жахливих заторах. Ніхто б і не подумав, що всередині цього авто був Папа. Він виїжджав на дорогу, що вела до маленького будинку біля гір. Там він ночував, а зранку їздив на лижах. Це тривало кілька годин. Для нього це було задоволенням, але дуже необхідним» - пригадує екс-речник.


Хоакін Наварро-Вальс пропрацював 22 роки пліч-о-пліч з Іваном Павлом ІІ для того, щоб відкрити Ватикан для медіа і світу.

 


За матеріалами romereports.com