//

Архієпископ Сергій: Якщо так триватиме й далі – мені не лишатиметься нічого, як себе спалити

Керуючий Донецькою єпархією УПЦ Київського Патріархату архієпископ Сергій (Горобцов) розповів «Церква.info» про те, що влада готує передачу храму в с. Кам’янка Тельманівського району новоствореній громаді Московського Патріархату.

 

«Я маю інформацію про те, що на найближчий сесії сільської ради має бути прийняте рішення про передачу Вознесенського храму громаді Московського Патріархату – незважаючи на те, що храм був відновлений силами громади Київського Патріархату, що вся наша єпархія допомагала, щоби привести його у належний вигляд – каже владика Сергій. – П’ятнадцять років ані Кам’янка, ані храм у ній Московський Патріархат не цікавили. Бо храм був у напівзруйнованому стані, у віддаленому селі. Тому тут навіть «паперової» парафії МП не було зареєстровано. Але тепер вони зацікавилися – і замість того, щоби створити щось своє, вони хочуть відібрати те, що зроблене нашими зусиллями».

 

Владика Сергій повідомив, що рейдери скористалися відсутністю певних документів, які би остаточно закріплювали права громади Київського Патріархату на Вознесенський храм. «Рішення про передачу напівзруйнованого храмового приміщення ухвалювалося ще у час губернаторства Євгена Щербаня, але тоді документально процес було не завершено, бо громада вважала, що достатньо і тих актів та документів, які у них є. Не приділив цьому питанню належної уваги і колишній керівник Донецької єпархії, який два роки тому полишив нашу Церкву.

 

Ось цим і скористалися рейдери. Зараз для них у всіх владних кабінетах – «зелена вулиця», їм оформлюють всі документи ледь не миттєво. А нас всюди випроваджують – мовляв, «не можемо нічим допомогти». Я виріс і все своє життя провів на Донбасі, я – місцевий, а тому прекрасно розумію, що без вказівок згори у нас такі речі не робляться».

 

Керуючий Донецькою єпархією не чекає від майбутнього нічого доброго. «Ті, хто хочуть відібрати наш храм, мають великі гроші, мають підтримку влади. Вони йдуть від хати до хати по селу, агітуючи за Московський Патріархат і проти Київського, вони тиснуть на наших прихильників. Я бачу, що поставлене завдання – будь-що відібрати Вознесенський храм. Їх не цікавлять людські душі, не цікавить православна віра – вони просто хочуть показати, що можуть зробити все, що завгодно, що Київський Патріархат на Донбасі – «нуль». Що все вирішує не закон і воля людей, а гроші, зв’язки, телефонні дзвінки впливових осіб. Схотіли – забрали…»

 

Однак владика Сергій сподівається, що хоча б особиста зустріч з губернатором Донецької області зможе розрядити ситуацію. «У мене ще залишилося сподівання на те, що я зможу переконати нашого губернатора Анатолія Михайловича Близнюка втрутитися у цю ситуацію і не допустити беззаконня. Але поки що організувати таку зустріч не вдається».

 

У разі ж, якщо влада й надалі буде глухою, владика Сергій говорить, що йому нічого не залишиться, як спалити себе. «Я знаю, що це недобре – але якщо закон не виконується, якщо влада, яка поставлена охороняти правду, сама діє проти правди, якщо ніяким іншим чином не можна захистити свої права – то мені залишається лише вийти на площу, облити себе бензином і спалити. Бо скільки ж можна з нас знущатися?! Я був поставлений архієреєм для того, щоби за свою паству віддати навіть життя – і я готовий це зробити, якщо ніяким іншим чином не можна зупинити той шалений тиск, який ми тут відчуваємо».

 

На завершення розмови владика попросив усіх молитися за нього, за пастирів та паству Київського Патріархату на Донбасі. «Моліться за нас, бо зараз ми найбільше уповаємо на милість Божу і нам потрібні молитви. Свята Різдва Христового та Богоявлення ми на Донбасі будемо зустрічати у смутку – але з надією на те, що Бог побачить наші страждання, почує молитви і дасть перемогу».

 

Джерело: Церква.info