//

Католики Росії відсвяткували річницю відновлення церковних структур

Минулого тижня, а саме 13 квітня, католики Росії відсвяткували ювілей – 20-ліття відновлення структур Католицької Церкви. 20 років тому Папа Іван Павло II встановив Апостольські адміністратури для європейської і азіатської частин Російської Федерації.

 

В проповіді на урочистій Літургії архиєпископ Паоло Пецці пояснив, чому було потрібно відновити структури Церкви. Перш за все тому, що вони були зруйновані після 70 років безбожництва. «Ми не повинні забувати сторінки нашої історії -- підкреслив єрарх -- тому що вони складають не лише наше минуле, але і наше сьогодення». Відновлення структур Католицької Церкви було необхідним  ще і тому, що будь-яке тіло, будь-який організм потребує структури, щоб розвиватися. Архиєпископ звернувся із словами подяки до Слуги Божого Папи Івана Павла II за те, що він відважився на цей крок, і до свого попередника архиєпископа Тадеуша Кондрусевича, «який своїми стражданнями втілив в життя це відновлення структур Церкви».

 

Але неможливо щось збудувати і стати вільними, якщо ми не шукаємо істини і не зростаємо в ній, продовжив монс. Пецці. А урок, який ми отримуємо з цієї сторінки нашої історії, такий: «Єдине, що по суті протистоїть брехні -- це не якась протилежна ідеологія, а лише дійсний, справжній пошук істини, справжній пошук Христа». Церква, зазначив архиєпископ Паоло, знову і знову переживає важкі часи, але саме в цей час і будується Царство Небесне.

 

Глава Конференції католицьких єпископів Росії пригадав з вдячністю і Юлію Миколаївну Данзас, річниця смерті якої наголошувалася 13 квітня. У 1921 році вона заснувала в тодішньому Петрограді чернечу спільноту Святого Духа, потім була арештована і провела 10 років в таборах.

 

Джерело: Радіо Ватикан