//

Хорватські єпископи: Міжнародний суд в Гаазі - неправедний

Комісія Хорватської єпископської конференції «Iustitia et pax» від імені усього хорватського католицького єпископату заявила, що Міжнародний суд в Гаазі з питань військових злочинів на теренах колишньої Югославії не є справедливим  судом, а інструментом політичних маніпуляцій.  На думку хорватських єпископів, і сам суд, і прокуратура, з ним пов’язана, не раз доводили, що це не суд, а політична гра великих сил, яка не йде за тим, щоб встановити правду і справедливість, без яких неможливий правдивий і тривалий міжнародний мир, а намагається перекроїти правду не на користь народівколишньої Югославії.


Хорватські єпископи наголосили, що цей суд взагалі не взяв до уваги, що Республіка Хорватія та Республіка Боснія і Герцеговина були жертвами агресії зі сторони Сербії. Суд взагалі навіть не розглядав це питання, але засудив хорватське визволення власних територій та хорватську допомогу населенню Боснії і Герцеговини, яка зупинила сербський геноцид несербського населення цієї країни.


На думку хорватського єпископату, якщо б суд дійсно був об’єктивним, то критерій «командирської відповідальності» був би розповсюджений і на представників міжнародної спільноти та інших держав, а не лише на представників автохтонних народів зниклої держави.


Замість того, щоб покарати правдивих злочинців і винуватців югославської трагедії, так званий Міжнародний суд провадить політичні інтереси великих сил і політичних гравців. Ці та інші речі роблять Гаазький трибунал невіродостойним, а також змушують сумніватися у віродостойності ООН та ЄС.

 

Джерело: www.ika.hr/