//

Франція за експерименти на людських ембріонах

Французький Сенат вніс поправки до біоетичного закону, який дозволяє дослідження з використанням людських ембріонів. У Франції заморожено 150 тисяч людських зародків, які в майбутньому можуть використовуватись без обмежень.

 

Попереднє право  забороняло досліджувати ембріони для терапевтичних цілей, це можна було  зробити лише з дозволу Французької Біоетичної Агенції.

 

За новим законом дослідження людських ембріонів будуть «в принципі» допустимі. Їх мають трактувати як «лабораторний матеріал».  Зі  зміни законодавства особливо тішаться  науковці.

 

Однак Сенат прийняв також поправку, яка звільняє лікарів від обов’язкового проведення пренатальних досліджень на предмет генетичних вад, в тому числі синдром Дауна. Декілька pro-life організацій  виступали за цю поправку, оскільки у Франції до народження вбивають 96% дітей, в який  допускають ймовірність прояву цієї хвороби.

 

Французькі політики не дозволили здавати генетичний матеріал (яйцеклітини чи сперматозоїди) особам, які ще не мають власних дітей.  Ця заборона повинна запобігти заморожуванню яйцеклітин жінками, які планують екстракорпоральне запліднення після закінчення професійної кар’єри.

 

Нова редакція закону наразі потрапила на обговорення депутатів нижчої палати.  

 

За матеріалами: fronda.pl