//

Пол Бхатті просить Папу підтримати християн Пакистану

Пол Бхатті, брат Шахбаза, міністра у справах релігійних меншин Пакистану, вбитого 2 березня, зустрівся 6 квітня з Папою Бенедиктом XVI після закінчення загальної аудієнції на площі Святого Петра.


Шахбаз Бхатті був вбитий в Ісламабаді 30 пострілами з пістолета за свою позицію проти закону про богохульство і захист Асії Бібі, жінки-християнки, засудженої на підставі цього закону.


«На зустрічі з Папою його брат попросив продовжувати підтримувати пакистанських християн в їх боротьбі за пошану своїх прав», - зазначає "L'Osservatore Romano".


Пол Бхатті недавно був призначений спеціальним радником Прем'єр-міністра Пакистану у справах релігійних меншин і наділений міністерською виконавчою владою.


«Це питання стосується всіх пакистанців, тому що на карту поставлено мирне майбутнє країни, яке може бути досягнуте лише шляхом опозиції всім формам нетерпимості, насильства і тероризму», - заявив він.


На думку Пола Бхатті, «сьогодні головна проблема християн в Пакистані полягає в надмірно звуженому тлумаченні так званого закону про богохульство».


«З нашого боку, ми не проявляємо жодного бажання не поважати ісламські закони». «Тому, тлумачення закону не може викликати невинні жертви серед християн».


У цьому контексті дуже важливо «просувати відкритий, вільний діалог на основі правди і взаємної поваги». У той же час Бхатті закликав Захід «голосніше заявляти про необхідність побудови справді утихомиреного Пакистану».


«Я не вагаючись пробачив вбивць», - сказав він відносно вбивства брата, - Для християнина - це необхідний крок, навіть якщо він не усуває біль. Проте, я вимагаю щоб було звершене  правосуддя».


Цю думку розділяє Головний імам Лахору, Хабіор Азад, особистий друг Шахбаза Бхатті і прибічник співпраці між християнами і мусульманами Пакистану.


Імам запевнив Папу в тому, що «він продовжуватиме діалог, який не має бути перерваний через вбивство Шахбаза». Він також зазначив, що «підтримка Папою міжрелігійного діалогу має рішуче значення».


В інтерв'ю "Radio Vaticana" Пол Бхатті розповів про виклики, з якими йому доведеться зіткнутися на новому посту, починаючи із закону про богохульство, який «останнім часом використовується і тлумачиться людьми суб'єктивно в особистих цілях».


«Ми повинні боротися з цією ненавистю. Якщо ми не будемо цього робити, то з'являться нові жертви. І йдеться не лише про мого брата: у Пакистані щодня вибухають бомби і гинуть люди».

Як «знак надії і прощення» Пол Бхатті подарував спільноті Святого Егидія особисту Біблію свого брата. Спільнота передала її в меморіал мучеників нашого часу в римській церкві Сан Бартоломео ал Ізола Тіберіна.


Ввечері минулого вівторка Спільнота організувала в Римі молитву на згадку про Шахбаза  Бхатті. У своїй проповіді монс. Джозеф Коуттс, єпископ Файзалабаду, новообраний президент Єпископської Конференції Пакистану, який був присутній на загальній Аудієнції минулої середи, нагадав, що «місією Шахбаза було просування миру, гармонії, любові і розуміння в країні, яка практикує нетерпимість в ім'я релігії», - повідомляє "Asia News".


Спільнота Святого Егидія організувала також конференцію в пам'ять Шахбаза Бхатті, в якій взяли участь Пол Бхатті, монс. Коуттс, Головний імам мечеті Бадсахі в Лахорі, міністр закордонних справ Франко Фраттіні, засновник Спільноти Андреа Ріккарді і директор "Avvenire" Мазко Таркініо.


Пол Бхатті розповів, що багато людей, у тому числі члени сім'ї радили Шахбазу залишити пост і захищатися від  погроз. «Він нам відповів, що вручив своє життя в руки Ісуса і не збирається торгувати своєю вірою».


Фраттіні назвав його «мучеником віри», який працював для того, щоб тлумачити, - не скасовувати - закон про богохульство з тим, щоб припинилися зловживання, пов'язані з ним.


Для Головного імаму мечеті Лахору Шахбаз Бхатті був «послом миру в світі, вбивство якого стало злочином проти людства».


Монс. Коуттс розповів про проект Бхатті створити в Ісламабаді центр для міжрелігійного діалогу, оточений місцями для молитов різних релігій так, щоб всі могли зустрічатися в одній будівлі, всіма шанованій. Ця будівля має бути відкритою, щоб всі могли в неї увійти». «Просування міжрелігійного діалогу - це завдання уряду, - нагадав він, і завдяки Шахбазу Бхатті були зроблені перші кроки в цьому напрямі».


Під час свого візиту до Риму Пол Бхатті зустрівся також з віце-президентом палати парламенту Рокко Бутільоне і делегацією італійських парламентарів з «Асоціації друзів Пакистану».


Бутільоне виразив Бхатті солідарність і співчуття у зв'язку із загибеллю брата і одним з перших назвав його мучеником віри і прав людини. Він також підтвердив зобов'язання докладати всіх зусиль для захисту меншин і християнської спільноти Пакистану.

 

Джерело: www.catholic.uz