//

На Міністерство культури покладено основні функції ліквідованого Держкомнацрелігій – Указ Президента

6 квітня Указом Президента України № 388/2011 затверджено Положення про Міністерство культури України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Відтепер Мінкультури повноважне здійснювати функції, покладені на нього у зв’язку з ліквідацією Державного комітету у справах національностей та релігій в рамках оптимізації системи центральних органів виконавчої влади.

 

Згідно Указу, Мінкультури є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин України.

 

До основних завдань Міністерства належить формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах міжнаціональних відносин та релігії.

 

Положення закріплює в компетенції Мінкультури наступні функціональні повноваження:

 

    сприяє зміцненню взаєморозуміння і терпимості між релігійними організаціями різних віросповідань;


    здійснює в установленому порядку реєстрацію статутів (положень) релігійних організацій, а також змін і доповнень до них;


    забезпечує релігієзнавчу експертизу за участю представників релігійних організацій та відповідних спеціалістів;


    здійснює офіційне погодження можливості зайняття проповідницькою чи іншою канонічною діяльністю, виконання релігійних обрядів священнослужителями, релігійними проповідниками, наставниками, іншими представниками зарубіжних релігійних організацій, які є іноземними громадянами і тимчасово перебувають в Україні;


    сприяє участі релігійних організацій у міжнародних релігійних рухах, форумах, ділових контактах із міжнародними релігійними центрами і зарубіжними релігійними організаціями, здійснює контакти і координаційні зв'язки з відповідними органами інших держав із цих питань;


    готує пропозиції щодо передачі культурних цінностей для постійного зберігання в державну частину музейного, бібліотечного та архівного фондів або релігійним організаціям.

 

Зазначені повноваження Мінкультури в основному збігаються зі статтею 30 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», яка визначає функції державного органу України у справах релігій.

Однак в Положенні про Міністерство культури не знайшли відображення наступні функції цього органу влади, визначені Законом:

 

    на прохання релігійних організацій сприяє досягненню домовленості з державними органами та подає необхідну допомогу у питаннях, що потребують вирішення цих органів;


    подає консультативну допомогу державним органам у застосуванні законодавства про свободу совісті та релігійні організації.

 

Згідно попереднього аналізу ІРС, повноваження Мінкультури у сфері релігії в більшій мірі скоротилися, якщо порівнювати їх з обсягом функцій і прав, якими був наділений Держкомнацрелігій відповідно до свого Положення. Зокрема Міністерство не має функції щодо “сприяння у вирішенні питань, пов'язаних з поверненням релігійним організаціям культових будівель, споруд та іншого майна”.

 

Також Положення про Мінкультури не містить обов’язку щодо “ведення обліку (реєстру) релігійних організацій, що діють в Україні, та культових будівель, споруд та іншого майна, які належать релігійним організаціям та/або використовуються ними, а також колишніх культових будівель, споруд та іншого майна, які використовуються не за призначенням”.

Джерело: Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua