//

Церква потребує збільшення числа практикуючих екзорцистів

Джузеппе Феррарі, секретар Групи соціо-релігійних досліджень і інформації (GRIS), вважає, що в Церкві не вистачає компетентних священиків, здатних допомогти людям, затягненим в світ нечистої сили або окультизму. Подібна заява прозвучала на 6-ій конференції екзорцистів, яка відкрилася в Римі в понеділок. Конференція організована Конгрегацією богослужіння і дисципліни Таїнств і Конгрегацією у справах духовенства і проходить в університеті «Цариця Апостолів».

 

В своїй вступній доповіді Феррарі зазначив, що вирішення проблем, пов'язаних з одержимістю дияволом і магією, може гальмуватися браком відповідним чином підготовлених священиків. Нині одні священики зовсім заперечують такі явища, а інші не мають спеціальних знань і навиків, щоб ефективно з ними боротися. Доповідач закликав до всестороннього формування священиків, що можуть стати екзорцистами, в той же час зазначаючи, що їх компетенції повинні підлягати лише ті випадки, які дійсно потребують подібного втручання.

 

Вчений підкреслив, що сатаністи не поважають власну особисту гідність, тоді як обряд екзорцизму цілком і повністю побудований на пошані до людської гідності. «Обряд вигнання нечистої сили, – сказав Феррарі, – не створює залежності. Крім того, він не дасть жодного ефекту, якщо сама людина не побажає звільнитися від одержимості дияволом, не захоче позбавитися від дійсної або можливої дії сатани».


Далі доповідач зупинився на природі сатанізму, підкресливши його внутрішньо суперечливе єство. Не «можна знайти логічного або раціонального пояснення поведінці людини, яка, не вірячи ні в Бога, ні в диявола, ні в Церкву, ні в жертву Євхаристії, проте фанатично віддана  так званим “чорним службам”», – сказав він. Глибоко ірраціональними є вірування тих, «хто, з одного боку, допускає паралізуючу власну волю одержимість, а з іншого, вважає себе таким, що стоїть вище за природний закон, здатним встановлювати закони за своїм бажанням, тим самим впадаючи, явно або неявно, в маячню всемогутності».


Ще один доповідач, італійський журналіст і письменник Карло Кліматі зупинився на проблемі «молодіжного сатанізму». Він зазначив, що останніми роками матеріали на цю тему заповнюють смуги газет. Кліматі закликав підійти до даної проблеми конструктивно, не впадаючи в паніку, оскільки це явище не стосується більшості молодих людей, хоча його, звичайно ж, не можна ігнорувати.

 

Сатанізм, за його словами, «претендує на те, щоб скасувати універсальні цінності, вписані в природу людини як такої. Він сіє хаос в молодіжному середовищі, пропонуючи будувати своєрідне “анти-суспільство”, в якому добро стає злом, а зло – добром». Ця ідея прекрасно виражена в типовому символі сатаністів: перевернутий хрест ілюструє скинення цінностей християнства.


Крім того, сатанізм має тенденцію до породження песимістичних настроїв, він вбиває надію, надихаючи молоді, що життя влаштоване «за законом джунглів і в ньому перемагає сильніший».


У висновок доповідач закликав «допомогти священикам, катехитам, батькам і педагогам організувати профілактичну роботу в молодіжному середовищі, щоб нові покоління не ставали жертвами тих чи інших небезпечних течій».

 

Джерело: sibcatholic.ru