//

Octava dies. Про події в Японії і їх сенсі для людства

Підводячи підсумок подій тижня, отець Федеріко Ломбарді в телевізійній рубриці «Octava dies» намагається з'ясувати сенс трагедії, що сталася в Японії: землетруси і загроза ядерної катастрофи.

 

Лихо, що вразило азіатську країну, вже багато днів тримає нас в замішанні. Спочатку воно викликало в нашій пам'яті драматичні сцени цунамі шестирічної давності в Індійському океані. Тоді було колосальне число жертв, ще більше, ніж в Японії: ціле море страждань і болю збудило в людях співчуття, солідарність, молитву.

 

Сьогодні ж, всього через кілька днів після цунамі, увага світової спільноти перемістилася із стихії на атомну електростанцію. Японці довели свою неперевершену здатність передбачати ризики землетрусів. Їх будівлі вистояли під час найпотужніших поштовхів. В інших країнах подібна магнітуда привела б до незліченної безлічі жертв.

 

Але навіть японський технічний прогрес показав свою слабку і в даній ситуації несподівану сторону. Досить було лише одній з 50 японських АЕС зазнати серйозної шкоди від землетрусу, щоб породити нову хвилю – тепер уже не руйнівного цунамі, а страху перед ще одним підступним джерелом смерті.

 

Атомна енергія є грандіозним природним ресурсом, який людина намагається поставити собі на служіння. Але якщо людина втрачає над ним контроль, то цей ресурс повертається проти нього. І ніхто не знає краще за японців, які наслідки енергії, викинутої з серця матерії, яка направлена проти людини. Безпека атомних електростанцій і зберігання радіоактивних відходів ніколи не зможуть досягти бездоганного рівня. Наше право і наш обов'язок – повернутися до обговорення правильного використання технологічного потенціалу, пов'язаних з ним ризиків, ціни, яку доведеться заплатити людству. Папа Бенедикт XVI неодноразово закликає над цим задуматися.

 

Сьогодні на аварійній АЕС група героїв самовіддано віддає своє життя заради порятунку багато, так само, як пожежники 11 вересня. Як і тоді, солідарна любов до інших людей, навіть ціною життя, стає справжнім світлом в темряві трагедії. Саме це світло вказує напрям, в якому потрібно шукати. В цьому ж напрямку йде наш шлях з Ісусом Христом до Пасхи.

 

Джерело: Радио Ватикан